Moscova şi-a concentrat zeci de mii de soldaţi la frontiera de est a Ucrainei, unde separatiştii proruşi au declarat două ‘republici independente’, la Doneţk şi Lugansk.
Kievul şi aliaţii săi occidentali văd în forţele ruse o potenţială forţă de invazie, alimentând tensiunile preelectorale.
SUA şi Uniunea Europeană speră că votul va consolida guvernul central de la Kiev, aflat în dificultate.
Întrebat în legătură cu apelurile occidentale privind retragerea trupelor ruse de la frontiera ucraineană, Antonov a declarat pentru Reuters: ‘O vor vedea 100%. Nu vom lăsa absolut nimic în urmă’.
Rusia a transferat deja o parte din personal şi echipamente militare din regiunile Rostov, Belgorod şi Briansk. Astfel, 20 de trenuri cu militari şi echipamente au plecat deja spre punctele de dislocare permanentă a trupelor ruse, iar avioane cargo Iliuşin-76 au efectuat deja 20 de curse pentru a transporta militari la bazele lor, după încheierea manevrelor militare.
O retragere completă a forţelor dislocate în regiunile limitrofe cu Ucraina s-ar putea încheia ‘în câteva zile’, a mai spus înaltul oficial militar rus.
La 19 mai, preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin (pentru a treia oară) privind retragerea trupelor ruse, desfăşurate la graniţa cu Ucraina, odată cu încheierea exerciţiilor de primăvară, dar SUA şi NATO au declarat ulterior că au fost observate doar deplasări limitate de trupe.
În urmă cu o zi, comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, apreciase că dispozitivul militar rus dislocat în apropierea graniţei cu Ucraina este în continuare numeros, în pofida unor mişcări ce ar putea sugera începutul unei retrageri.