Rusia menţine embargoul la exporturile de combustibili pe calea ferată

 Vicepremierul Rusiei, Alexander Novak, a declarat luni că rămâne în vigoare embargoul vizând exporturile de benzină şi vânzările transfrontaliere de motorină pe calea ferată, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 09 oct. 2023, 12:32
Rusia menţine embargoul la exporturile de combustibili pe calea ferată

Vorbind la o reuniune guvernamentală televizată, Novak a anunţat şi alte măsuri, cum ar fi restabilirea completă a subvenţiilor acordate rafinăriilor.

„Astfel, vom oferi stimulente pentru a satura piaţa internă cu combustibili şi, ca rezultat, vom menţine stabilitatea preţurilor pe bursă şi pe segmentul de retail”, a informat oficialul rus.

Vineri, Guvernul de la Moscova anunţase că a ridicat embargoul referitor la exporturile de motorină livrate prin conducte petroliere spre porturi, eliminând practic cea mai mare parte a restricţiilor introduse la data de 21 septembrie. În schimb, restricţiile referitoare la exporturile de benzină rămân în vigoare.

Conform datelor de la Bursa International Mercantile Exchange din Sankt Petersburg, după impunerea restricţiilor, preţul benzinei a scăzut cu 10%, iar la motorină cu 21%.

Motorina este cel mai important produs petrolier exportat de Rusia, cu livrări de aproximativ 35 de milioane de tone anul trecut, din care aproape trei sferturi au fost livrate via conducte petroliere. De asemenea, în anul 2022, Rusia a exportat şi 4,8 milioane de tone de benzină.

Restricţiile la exporturile de carburanţi anunţate de Rusia, care este cel mai mare exportator mondial de carburanţi, devansând SUA, au dus la creşterea preţurilor globale şi au forţat unii cumpărători să caute surse alternative de aprovizionare cu benzină şi motorină.

După ce Uniunea Europeană a interzis importurile de carburanţi din Rusia, ca urmare a acţiunilor Moscovei în Ucraina, Rusia şi-a redirecţionat exporturile de carburanţi spre Brazilia, Turcia, în mai multe state din nordul şi vestul Africii, precum şi în ţări din Golful Persic.

Chiar dacă este unul dintre cei mai mari producători mondiali de petrol, Rusia s-a confruntat în ultimele luni cu probleme în aprovizionarea cu benzină şi motorină deoarece preţurile mai mari la export au făcut mai avantajoasă vânzarea peste hotare a producţiei pentru companiile ruseşti de rafinare.

Tot vineri, Guvernul de la Moscova a majorat accizele la exportul de carburanţi pentru revânzătorii care nu produc carburanţi, de la 20.000 până la 50.000 de ruble (495 de dolari) pe tonă, şi a reintrodus subvenţii pentru rafinării începând cu data de 1 octombrie.

„Guvernul vrea să contracareze încercările revânzătorilor de a achiziţiona carburanţi în avans pentru a îi exporta ulterior, după ridicarea restricţiilor”, a precizat Executivul de la Moscova.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț de la Wolt pentru toți clienții Tazz. Aplicația este activă în 34 de orașe. Ce trebuie să faci și ce a apărut nou
Anunț de la Wolt pentru toți clienții Tazz. Aplicația este activă în 34 de orașe. Ce trebuie să faci și ce a apărut nou
Tranziția dintre Tazz, brand deținut până de curînd de eMag și Wolt, platformă de comerț local cu sediul în Helsinki, s-a finalizat. Wolt este de acum activ în 34 de orașe din România iar......
Polonia caută un partener pentru cea de-a doua centrală nucleară
Polonia caută un partener pentru cea de-a doua centrală nucleară
Polonia va începe procesul de selecţie a partenerului care să fie implicat în proiectul celei de-a doua centrale nucleare ...
Germania – Noul guvern a adoptat mai multe legi pentru limitarea migraţiei
Germania – Noul guvern a adoptat mai multe legi pentru limitarea migraţiei
Guvernul german a adoptat miercuri mai multe proiecte de lege menite să limiteze migraţia, inclusiv o suspendare a reîntregirii ...
VIDEO Metroul de Otopeni: A pornit a doua cârtiță, „Sfânta Ana”
VIDEO Metroul de Otopeni: A pornit a doua cârtiță, „Sfânta Ana”
Al doilea utilaj TBM de pe secțiunea Sud a Magistralei 6 de metrou a intrat în acțiune, informează miercuri Metrorex. ...