‘Se duce aici un joc periculos cu un grad ridicat de risc. Toate părţile, în special, Rusia ar trebui să dea dovadă de reţinere în probleme militare’, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei menţionate fostul ministru german al apărării Volker Ruhe, într-un comentariu despre rezultatele unui studiu al societăţii britanice European Leadership Network (ELN) privind actualele incidente periculoase între NATO şi Federaţia Rusă.
Astfel, un avion de pasageri al Scandinavian Airlines a fost la un pas de coliziune cu un avion-spion aparţinând armatei aerului ruse, care nu-şi făcuse publice coordonatele, potrivit studiului respectiv.
Printre incidentele cele mai importante, studiul menţionează răpirea unui angajat al serviciilor secrete estoniene şi vânătoarea marinei suedeze după un submarin misterios, presupus rusesc, în largul Stockholmului, Agerpres.
Alte 11 incidente sunt evaluate de ELN drept grave, deoarece au avut un caracter ‘provocator’ şi ‘agresiv’.
La sfârşitul lunii octombrie, Alianţa Nord-Atlantică a raportat numeroase cazuri de survol al avioanelor militare ruse în apropierea spaţiului aerian al UE şi NATO.
Avioane ruseşti au efectuat zboruri de la baze din Arctica în Portugalia, după cum susţin responsabili din sistemul de apărare aeriană al Norvegiei. Ele se aflau deasupra apelor internaţionale, dar într-atât de aproape de frontierele statelor membre NATO, încât avioane de interceptare aliate au fost ridicate de la sol. Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat în ultima perioadă în urma anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea în luna martie şi a sprijinului acordat separatiştilor din estul Ucrainei.