Rusia nu acceptă propunerile de pace în Ucraina în forma actuală

Rusia nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, deoarece acestea nu abordează problemele pe care Moscova le consideră că ar fi cauzat conflictul, a declarat un înalt diplomat rus, sugerând că discuțiile dintre SUA și Rusia pe această temă au stagnat, scrie Reuters.
Economica.net - mie, 02 apr. 2025, 09:14
Rusia nu acceptă propunerile de pace în Ucraina în forma actuală

Comentariile ministrului adjunct de externe Serghei Ryabkov sugerează că Moscova și Washingtonul nu au reușit până acum să rezolve diferențele pe care președintele Vladimir Putin le-a ridicat în urmă cu mai bine de două săptămâni, când a spus că propunerile SUA trebuie reelaborate.

În ultimele zile, Trump s-a declarat „enervat” de Putin și a vorbit despre impunerea de sancțiuni țărilor care cumpără petrol rusesc dacă consideră că Moscova blochează un acord.

Ryabkov, specialist în relațiile dintre SUA și Rusia, a spus că Moscova nu a reușit încă să avanseze cu un acord.

„Luăm foarte în serios modelele și soluțiile propuse de americani, dar nu le putem accepta pe toate în forma sa actuală”, a declarat Ryabkov citat de presa de stat pentru revista rusă „International Affairs”, într-un interviu lansat marți.

„Din câte vedem, astăzi nu mai este loc în ele pentru principala noastră cerere, și anume de a rezolva problemele legate de cauzele fundamentale ale acestui conflict. Este complet absent și asta trebuie depășit”.

Putin a spus că dorește ca Ucraina să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, Rusia să controleze toate cele patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ca fiind proprii și dimensiunea armatei ucrainene să fie limitată. Kievul spune că aceste solicitări echivalează cu cerința capitulării.

Întrebat despre ultimele remarci ale lui Trump despre dorința ca Putin să încheie un acord cu Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți reporterilor că Moscova „își continuă contactele cu partea americană”.

„Subiectul este foarte complex. Substanța despre care discutăm, legată de reglementarea ucraineană, este foarte complexă. Acest lucru necesită mult efort suplimentar”.

De asemenea, Rusia a declarat marți că respectă pe deplin un moratoriu intermediat de SUA privind atacarea instalațiilor energetice ale Ucrainei.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat pentru televiziunea de stat că ministrul Apărării, Andrei Belousov, l-a informat pe Putin despre presupusele încălcări ucrainene în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Rusiei de marți. Rusia a transmis o listă a încălcărilor consilierului american pentru securitate națională Mike Waltz și secretarului de stat Marco Rubio, a spus Lavrov.

Înainte de weekend, Trump a adoptat o atitudine mai conciliantă față de Rusia, care i-a deranjat pe aliații europeni ai Statelor Unite, în timp ce încearcă să pună capăt conflictului din Ucraina, aflat la al patrulea an.

Dar, în ultimele zile, și pe fondul lobby-ului europenii, cum ar fi președintele Finlandei, care îl îndeamnă să tragă Rusia la răspundere, el a adoptat un ton mai dur.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Creșterea economiei spaniole a încetinit ușor în primele trei luni din 2025
Creșterea economiei spaniole a încetinit ușor în primele trei luni din 2025
Creşterea economiei spaniole a încetinit la 0,6% în primul trimestru din 2025, faţă de precedentele trei luni, în timp ce analiştii se aşteptau la 0,7%, pe fondul evoluţiei mai lente din......
Franklin Templeton International Services l-a numit pe Marius Dan la conducerea sucursalei din Bucureşti, de la 1 iulie
Franklin Templeton International Services l-a numit pe Marius Dan la conducerea sucursalei din Bucureşti, de la 1 iulie
Franklin Templeton International Services SRL, administratorul Fondului Proprietatea, l-a numit pe Marius Dan director al ...
Reglementările se schimbă, provocările de business rămân. Sustenabilitatea, dincolo de obligațiile de raportare, ca soluție de creștere pe termen lung
Reglementările se schimbă, provocările de business rămân. Sustenabilitatea, dincolo de obligațiile de raportare, ca ...
Numeroase organizații tind încă să reducă sustenabilitatea la o simplă obligație de raportare, o „bifă” în calendarul ...
Eurowind Energy a inaugurat parcul Fotovoltaic Teiuș, de 60,2 MW, cel mai mare proiect co-finanțat prin PNRR. Va pune și o baterie de 116 MWh
Eurowind Energy a inaugurat parcul Fotovoltaic Teiuș, de 60,2 MW, cel mai mare proiect co-finanțat prin PNRR. Va pune și ...
Eurowind Energy, dezvoltator și operator danez de proiecte regenerabile, anunță inaugurarea oficială a Parcului Fotovoltaic ...