Rusia nu este interesată să-şi reducă producţia pentru a susţine preţul ţiţeiului

Economica.net
18 09. 2015
ww_82706600

‘Nu luăm în considerare o astfel de opţiune, nici în trecut nu a fost vorba de aşa ceva’, a explicat Alexey Teksler.

Strategia energetică a Rusiei indică o creştere a exporturilor de ţiţei de cel puţin 40-50 milioane de tone.

Rusia nu poate fi de acord cu limitarea producţiei împreună cu OPEC, pe fondul problemelor specifice ale producţiei interne, a declarat şi şeful companiei petroliere Lukoil, Vagit Alekperov.

Acesta a adăugat: ‘Avem zăcăminte dificile, majoritatea au un randament scăzut şi este imposibil să opreşti exploatarea unor zăcăminte deoarece costă mai mult să demarezi exploatarea decât să o închei, iar în anumite cazuri este imposibil de reluat procesul’.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat săptămâna trecută că ţara ar putea să-şi majoreze producţia de petrol cu un procent în acest an de la nivelul de 10,6 milioane barili pe zi înregistrat în 2014.

Vineri, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie era în scădere cu 0,64 dolari, la 48,44 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de ţiţei light sweet crude (WTI) se tranzacţiona 45,26 dolari.

În iunie, miniştrii din ţările membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis să menţină plafonul oficial de producţie al cartelului la 30 de milioane de barili pe zi.

În condiţiile în care preţul petrolului şi-a revenit cu aproape o treime după ce, în luna ianuarie, a coborât până la 45 de dolari per baril, cel mai mic preţ din ultimii şase ani, miniştrii OPEC au considerat că nu există motive să modifice o strategie care pare să fi relansat consumul mondial şi a pus o frână în calea progreselor realizate de SUA în domeniul petrolului şi gazelor de şist.

Cele 12 state membre ale OPEC furnizează aproximativ o treime din producţia mondială de petrol.