Aleksei Lihacev a făcut aceste declaraţii în urma discuţiilor de la Kaliningrad dintre o delegaţie a Rosatom şi cea condusă de directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, în urma cărora s-a ajuns la un acord cu privire la siguranţa centralei, potrivit TASS.
Forţele ruse au ocupat centrala la începutul aşa-numitei operaţiuni militare speciale a Rusiei în Ucraina, acum peste doi ani, şi cele şase reactoare ale acesteia nu funcţionează în prezent, aminteşte Reuters.
Şeful Rosatom a subliniat marţi importanţa siguranţei acestui obiectiv şi a menţionat că repornirea centralei nu se află actualmente pe agendă.
Militanţii pentru mediu de la Greenpeace au atenţionat, evocând documente care ar fi fost remise AIEA de către Rosatom la jumătatea acestei luni, că Rusia intenţionează să repună în funcţiune centrala şi că acest lucru ar putea presupune o „escaladare fără precedent”.
Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în repetate rânduri de bombardarea centralei de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Amândouă au dezminţit acuzaţiile în ce le priveşte.
Şeful AIEA a avertizat deja în trecut că un accident nuclear la Zaporojie ar avea consecinţe grave ecologice şi asupra sănătăţii oamenilor şi nimeni nu ar avea de câştigat.
În aprilie, la o şedinţă extraordinară a Consiliului Guvernatorilor AIEA, convocată de Rusia şi Ucraina, după o serie de atacuri care au afectat unul dintre cele şase reactoare, Grossi a făcut apel la ambele ţări să se abţină de la acţiuni militare care ar pune în pericol siguranţa instalaţiei.
Centrala nucleară de la Zaporojie, care se află aproape de linia frontului, are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, pe bază de uraniu 235 şi răcite cu apă. În prezent, reactoarele nr. 1, 2, 5 şi 6 sunt în oprire la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparaţii, iar reactorul nr. 4 este în aşa-numita oprire la cald, potrivit administraţiei centralei.