Rusia nu va lăsa Transnistria la nevoie – Moscova

Rusia nu va lăsa populaţia Transnistriei la nevoie şi nu va permite o blocadă împotriva acesteia, a declarat Konstantin Kosacev, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului federal rus), potrivit Ria Novosti.
Economica.net - lun, 26 ian. 2015, 07:28
Rusia nu va lăsa Transnistria la nevoie - Moscova

‘Dacă va fi nevoie, vom desanta ajutoare. Este absolut inacceptabil ca Rusia să permită o blocadă împotriva Transnistriei, să întoarcă spatele celor care au crezut în ea. Vom încerca să ridicăm această blocadă prin acorduri politice’, a afirmat senatorul rus, într-o emisiune la sfârşitul săptămânii trecute la postul de televiziune TVŢ din Moscova.

‘Rusia trebuie să menţină stabilitatea în această regiune prin toate forţele, să nu permită ca aceşti oameni să fie îngenuncheaţi, să nu permită să le fie impus un model de reglementare în dezavantajul lor şi pe care să-l accepte doar pentru că au fost forţaţi de adversari’, a susţinut Kosacev.

Întrebat dacă Transnistria ar putea deveni o a doua Crimee, Kosacev, unul dintre liderii marcanţi ai partidului Rusia Unită (aflat la guvernare), a afirmat că pledează pentru căutarea de soluţii prin menţinerea actualului statut al Transnistriei, scrie Agerpres.

‘În afară de politică mai există şi geografia. Dacă mergem pe varianta teritoriilor întrerupte (nu vorbim aici despre Kaliningrad), în acest caz ne vom împiedica dacă nu de întreaga lume, măcar de majoritatea ţărilor ce vor fi între noi. Şi aceasta ar fi o construcţie dificil de acceptat nu doar pentru Rusia, ci în primul rând pentru Transnistria’, a explicat el.

Ministerul rus de Externe a acuzat Republica Moldova şi Ucraina în decembrie 2014 de instituirea unei blocade împotriva Transnistriei, după măsurile suplimentare de securitate adoptate de Kiev pe tronsonul de graniţă cu regiunea separatistă, în contextul conflictului din estul Ucrainei.

Problema Transnistriei a fost evocată la sfârşitul săptămânii trecute şi în Duma de Stat (camera inferioară), când ministrul adjunct de externe Grigori Karasin a declarat că Transnistria trebuie să fie o regiune cu un stat special garantat în cadrul unei Republici Moldova unitare. ‘Moscova urmăreşte îndeaproape relaţiile între Chişinău şi Tiraspol’, a spus el, adăugând că ‘multe depind de noul guvern de la Chişinău’.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...