Rusia: O lovitură militară în Siria prezintă un risc nuclear

Economica.net
04 09. 2013
siria_411346879_07992300

‘O operaţiune militară împotriva acestei ţări poate să lovească obiective sensibile din punct de vedere al securităţii nucleare şi neproliferării nucleare’, a spus Lukaşevici, citat de RIA Novosti.

‘Dacă o rachetă loveşte, voit sau din întâmplare, reactorul miniatură sursă de neutroni (MNSR) care se află la Damasc, asta poate avea consecinţe catastrofale, respectiv să provoace poluarea teritoriilor învecinate cu uraniu puternic îmbogăţit şi cu produse de fisiune şi să facă imposibile controlarea şi păstrarea materialelor fisionabile stocate în acest obiectiv’, a mai spus diplomatul rus.

Rusia acuză rebelii pentru atacul cu arme chimice din Siria din luna martie

Un raport al unui expert rus arată că o armă improvizată folosită într-un atac chimic în apropiere de oraşul sirian Alep în luna martie este asemănătoare celor realizate de către rebeli, informează un comunicat emis de Ministerul rus de Externe, relatează joi Reuters.

În comunicat, ministerul sugerează că descoperirile Moscovei au fost ignorate şi afirmă de asemenea că statele care învinovăţesc guvernul sirian pentru atacul chimic de lângă Damasc de luna trecută au diminuat importanţa acestor dovezi pentru a prezenta contrariul.

Gorbaciov îl sfătuieşte pe Obama să profite de summitul G20 pentru a vorbi cu Putin despre dosarul sirian
     
Preşedintele Barack Obama ar trebui să profite de summitul G20 din Rusia pentru a discuta cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe problema siriană, a estimat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov într-un interviu acordat miercuri AFP şi ziarului ‘La Tribune de Geneve’.

Summitul G20 începe joi la Sankt Petersburg în condiţiile în care relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia cunosc cea mai tensionată perioadă, după ce ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice a permis prin acţiunile sale încheierea războiului rece, în urmă cu peste douăzeci de ani.

Casa Albă a exclus orice întrevedere privată între preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin, însă Gorbaciov şi-a exprimat speranţa că această situaţie se va schimba.

‘Fac apel insistent la preşedintele Statelor Unite să adopte o poziţie responsabilă în această problemă şi sper că o întâlnire va avea loc între el şi preşedintele Putin’, a spus laureatul premiului Nobel pentru Pace în 1990, cu ocazia celei de-a 20-a aniversări de la înfiinţarea fundaţiei sale ecologice, Crucea Verde, sărbătorită la Geneva.

‘Este o ocazie în faţa acestei situaţii foarte grave să se încerce ajungerea la o soluţie, inclusiv la o conferinţă internaţională, o soluţie care nu ar trebui în niciun caz să scrutcircuiteze Naţiunile Unite’, a mai spus Gorbaciov.

El a estimat că poziţia rusă în cazul acestui conflict care durează de trei ani şi care s-a soldat cu peste 100.000 de morţi este ‘mai degrabă constructivă’. ‘În trecut, au existat situaţii care au fost mai periculoase şi totuşi am reuşit să găsim soluţii’, a spus el, adăugând că revine membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate ‘să arate că războiul rece s-a terminat şi că sunt capabili să lucreze împreună’.