Rusia: pieţele financiare înregistrează pierderi, iar rubla atinge cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani după noile sancţiuni americane
În urma unei prime deprecieri a monedei ruse miercuri, dolarul valora mai bine de 66 de ruble joi dimineaţa, pentru prima oară din noiembrie 2016, iar euro a depăşit de asemenea pragul de 77 de ruble pentru prima oară din aprilie, scrie News.ro.
În privinţa principalilor indici bursieri de la Moscova, RTS s-a depreciat cu 3,20%, iar Moex cu 1,16% către ora 7.45 GMT (10.45, ora României), traşi în jos de compania aeriană semipublică Aeroflot (-10,59%), căreia administraţia lui Donald Trump ar intenţiona să-i interzică să mai deservească Statele Unite, potrivit presei americane.
Bănci au fost de asemenea sancţionate, iar mastodontul semipublic Sberbank şi-a pierdut 4,72% din valoare.
Pieţele ruse au acuzat de miercuri o lovitură, în urma unor informaţii dezvăluite de presa rusă, care a evocat o voinţă a Congresului american de a sancţiona datoria suverană rusă.
Însă Departamentul de Stat american a anunţat miercuri seara introducerea unor măsuri – al căror conţinut nu a fost nedezvăluit în mod oficial -, legate de otrăvirea la începutul lui martie, la Salisbury, în Regatul Unit, a fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.
Sancţiunile avute în vedere vizează exportul anumitor produse tehnologice – aparate sau echipament electronice – care ar putea costa economia rusă ”sute de milioane de dolari”, a anunţat un oficial american care a cerut protecţia anonimatului.
”Statele Unite au stabilit pe 6 august (…) că Guvernul rus a folosit armament chimic sau biologic, încălcând legilsaţia internaţională”, a anunţat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.
Conform legislaţiei americane cu privire la armamentul chimic, acest lucru antrenează impunerea unor sancţiuni economice care, în cazul în care Congresul nu li se opune, intră în vigoare la 22 august, a precizat ea.