Ministerul de Finanţe de la Moscova a trimis cereri de propuneri pentru 20 de bănci străine, inclusiv Bank of China şi Goldman Sachs, şi trei creditori locali – Sberbank, VTB Group şi Gazprombank – conform anunţului postat pe site-ul instituţiei.
Încă nu s-a luat nicio decizie privind metoda, data sau dacă va exista o emisiune de obligaţiuni, le-a declarat jurnaliştilor ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov.
Rusia, care nu a mai emis obligaţiuni denominate în valută de peste doi ani, în urma sancţiunilor şi a creşterii randamentelor, a prevăzut în bugetul pe acest an plasarea de eurobonduri în valoare de trei miliarde de dolari.
Economia rusească a înregistrat anul trecut cel mai semnificativ declin de după 2009, în condiţiile în care preţul petrolului (unul din principalele produse de export ale Rusiei) s-a prăbuşit, iar sancţiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finanţarea internaţională.
Serviciul Federal de Statistică (Rosstat) a anunţat recent că Produsul Intern Brut s-a contractat cu 3,7% în 2015, după un avans de 0,6% în 2014.
Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale. Scăderea pieţei petroliere a dus şi la deprecierea rublei care, săptămâna trecută, a atins un minim istoric în raport cu dolarul.