Rusia rămâne în marile organizații financiare mondiale, în ciuda sancțiunilor. Cum explică situația FMI, Banca Mondială și BERD

06 10. 2024
rusia banca centrala

În baza convențiilor internaționale, Rusia a rămas acționar în cele trei instituții financiare, chiar după declanșarea războiului din Ucraina. Teoretic, pentru ca Rusia să fie exclusă din acționariatul BERD, FMI și Banca Mondială ar trebui aprobarea Consiliului Guvernatorilor băncilor centrale din toate țările membre, lucru destul de greu de obținut, mai ales că toate țările membre BRICS foarte multe dintre ele apropiate de Rusia, fac parte din aceste consilii.

În cazul BERD am primit declarații explicite. ”BERD nu a mai făcut investiții noi în Rusia din 2014, iar Rusia nu mai are acces la resursele băncii din 2022. Banca și-a închis birourile din Moscova”, arată răspunsul primit de la BERD.

După 2014, abordarea operațională a băncii, în conformitate cu orientările majorității acționarilor, a fost de a nu întreprinde nicio afacere nouă în această țară. Între 2014 și 2022, a fost doar gestionat portofoliul din Rusia și, înainte de războiul la scară largă, BERD și-a retras treptat din investițiile făcute înainte de 2014.

În aprilie 2022, Consiliul guvernatorilor BERD a decis să suspende accesul Rusiei la resursele băncii ca răspuns la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia – o rezoluție în temeiul articolului 8 alineatul (3) din articolele de înființare a băncii, constituția BERD, care prevede suspendarea accesului unui membru la resursele băncii în „circumstanțe excepționale”.

”Aceasta înseamnă că Rusia nu primește dividende pentru cele aproximativ 4 % din acțiunile sale la BERD (de fapt, nu au fost plătite dividende BERD de la înființarea băncii). Suspendarea Rusiei înseamnă, de asemenea, că nu pot exista noi finanțări de proiecte sau activități de cooperare tehnică în această țară. În plus, banca se prevalează de toate drepturile de a suspenda sau de a anula plățile ulterioare de finanțare pentru proiectele existente”, arată răspunsul oficial al BERD.

De asemenea, reprezentanții BERD arată că Rusia continuă să fie acționar al băncii, dar acest lucru nu a compromis furnizarea și sprijinul băncii pentru Ucraina. ”Ne-am sporit semnificativ finanțarea pentru Ucraina pe timp de război, alocând 4,6 miliarde euro de la începutul războiului. Am obținut aprobarea Consiliului guvernatorilor pentru o majorare de capital de 4 miliarde euro pentru a sprijini continuarea activității noastre în această țară la niveluri de aproximativ 1,5-2 miliarde euro pe timp de război, înainte de a crește și mai mult odată cu începerea reconstrucției complete” precizează reprezentanții BERD.

Orice decizie privind modificările ulterioare ale statutului Rusiei de acționar al BERD ar fi o chestiune care ar ține de toți acționarii băncii și ar trebui să fie analizată la nivelul tuturor instituțiilor financiare internaționale și a băncilor multilaterale de dezvoltare. Mai exact, toate instituțiile financiare internaționale ar trebui să fie de acord cu excluderea Rusiei, deoarece toate au fost constituite în baza aceluiași drept internațional. În general, participarea Rusiei la acționariatul acestor instituții financiare este susținută de țările membre BRICS.

La sfârșitul anului 2023, Rusia deținea 120 058 de acțiuni dintr-un total de 2 976 077 din BERD, conform Raportul financiar BERD 2023.

Dacă Banca Mondială nu a răspuns absolut nimic legat de acest subiect, oficialii FMI au oferit ca răspuns site-instituției. Oricum, potrivit site-ului FMI, care în luna septembrie chiar dorea să facă un demers la Moscova, demers amânat illo tempore, Rusia deține 2,71% din capital. În cazul Băncii Mondiale care nu a dat nici un fel de răspuns întrebărilor noastre deținerea Rusiei din capitalul acesteia este de 2,94%. Deținerile Rusiei pot părea mici, dar România, de exemplu, deține doar 0,38% din acționariatul FMI, comparativ cu 2,71% Rusia.