Moran ‘a fost implicat de mai multe ori în fraude financiare şi a scăpat mereu nepedepsit. Despre faptele sale şi tratamentul special de care a beneficiat în ţara noastră sunt destule informaţii pe internet’, afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, într-o notă publicată pe site-ul acestei instituţii.
Printre cei declaraţi indezirabili pe teritoriul rus se mai numără contraamiralul Richard W. Butler, comandantul bazei de la Guantanamo, şi judecătoarea din districtul Columbia, Gladys Kessler, cea care a decis că ‘alimentarea forţată a deţinuţilor aflaţi în greva foamei la închisoarea Guantanamo este legală’.
Pe data de 20 mai, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, administraţia americană a lărgit ‘lista Magniţki’ cu încă 12 nume ale unor oficiali ruşi care nu mai au dreptul să primească viză de intrare pe teritoriul SUA.
Pe respectiva listă se regăseau deja de anul trecut 18 ruşi acuzaţi de Administraţia americană că au fost implicaţi direct sau indirect în uciderea în anul 2009 a avocatului Serghei Magniţki, decedat în timp ce era în arest preventiv în urma denunţării unui caz de corupţie în care erau implicaţi responsabili ruşi.
În replică, după anunţarea acestei liste în 2013, Rusia a întocmit atunci ‘lista Guantanamo’, ce cuprindea de asemenea 18 responsabili americani împotriva cărora a adoptat măsuri similare celor luate de Washington împotriva celor de pe lista Magniţki. Pe lângă cei doi oficiali americani menţionaţi mai sus, pe lista extinsă sâmbătă de MAE rus se mai regăsesc şi soldaţi care au activat în cadrul închisorii americane Abu Ghraib din Irak, cunoscută prin torturile şi tratamentele umilitoare la care erau supuşi prizonierii irakieni.
Pe de altă parte, pe lângă lărgirea listei Magniţki, administraţia americană a decis miercuri înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, fiind vizată în special compania petrolieră Rosneft.