Rusia reacţionează la spionajul SUA. Putin vrea să lanseze un sistem care să asigure securitatea informaţiei

Economica.net
11 07. 2014
obama_putin_g8_580_30329600

Cu acest prilej, şeful statului rus a afirmat că Moscova este dispusă ca împreună cu alte ţări să dezvolte ‘un sistem care să asigure securitatea informaţiilor pe plan internaţional’.

‘În ceea ce priveşte spionajul cibernetic, aceasta este nu numai ipocrizie manifestă între aliaţi şi parteneri, ci şi un atac direct la suveranitatea unui stat şi o încălcare a drepturilor omului, o invadare a vieţii private’, a declarat preşedintele rus, citat de France Presse.

‘Suntem dispuşi să dezvoltăm în comun un sistem de măsuri care să asigure securitatea informaţiilor pe plan internaţional’, a reiterat şeful statului rus, ca răspuns la întrebarea agenţiei ITAR-TASS cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice de către SUA.

Lumea secolului al XXI-lea este ‘globală şi interdependentă’, astfel încât niciun stat sau un grup de ţări nu pot singuri să rezolve principalele probleme internaţionale, a opinat Vladimir Putin, înaintea plecării sale vineri într-un turneu diplomatic în America Latină, ocazie cu care va participa la summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).

Într-un mod similar, în opinia sa, sunt sortite eşecului orice tentative de a construi ‘oaze separate de stabilitate şi securitate’.

‘Numeroasele provocări şi ameninţări ale lumii moderne necesită renunţarea la încercările de a impune altor popoare modele de dezvoltare străine lor. O astfel de abordare şi-a demonstrat deja în repetate rânduri ineficienţa. Nu doar că nu favorizează rezolvarea conflictelor, ci, dimpotrivă, duce la instabilitate şi haos în afacerile internaţionale’, a mai spus în acelaşi interviu preşedintele rus.

Putin a subliniat că astăzi este deosebit de importantă o unificare a eforturilor întregii comunităţi internaţionale pentru asigurarea ‘unei securităţi egale şi indivizibile şi rezolvarea oricăror probleme litigioase pe baza dreptului internaţional, în care rolul central de coordonare să revină ONU ‘.

În 2013, dezvăluirile colaboratorului serviciilor secrete americane Edward Snowden cu privire la numeroase programe tentaculare de supraveghere ale Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) din SUA au scos la iveală amploarea supravegherii electronice efectuate de Statele Unite pe plan mondial.