‘În discursul public, accentul este adesea pus pe dependenţa Europei faţă de gazul rusesc, dar realitatea este una mai complexă, dat fiind că şi Rusia este dependentă de piaţa europeană’ pentru a-şi vinde producţia, a subliniat Corlăţean.
‘A te reorienta spre alte pieţe nu este simplu, este un proces complex, ce implică costuri, iar Rusia are un interes în a ţine cont de aşteptările şi exigenţele Uniunii Europene’, a adăugat el. Spre deosebire de alte ţări din UE, România este puţin dependentă – între 10 şi 20% în funcţie an – de gazul rusesc pentru a-şi asigura nevoile energetice, notează AFP.
Titus Corlăţean a declarat că înţelege poziţia altor state mai dependente de Moscova pentru aprovizionarea lor cu gaz, dar ‘marile principii şi valori fundamentale ale dreptului internaţionale nu se pot negocia (…) din motive economice’. Dacă Rusia alege escaladarea, ‘opţiunea sancţiunilor economice din partea Uniunii Europene rămâne valabilă’, a punctat el, în condiţiile în care separatişti proruşi ocupă în continuare clădiri oficiale în estul Ucrainei.
România, fostă ţară din blocul comunist ce are o graniţă lungă cu Ucraina, a condamnat în termeni duri ‘anexarea’ Crimeii de către Rusia.