‘Intrăm într-o perioadă normală din punct de vedere economic’, a afirmat Ulyukayev, într-o conferinţă pe teme economice.
Şi ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a anunţat că va fi revizuit bugetul ţării pentru a se ţine cont de preţul redus al ţiţeiului.
Guvernul de la Moscova propune reducerea cheltuielilor cu 10% anul acesta, a explicat Siluanov, adăugând că deficitul bugetar ar fi fost zero în cazul în care cotaţia medie a barilului de ţiţei s-ar fi situat la 82 de dolari, scrie Agerpres.
Preţul barilului de petrol a scăzut cu aproape 70% după luna iunie 2014 şi în prezent se apropie de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Reducerea preţului la ţiţei pune presiuni pe bugetul Rusiei, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale.
Anul trecut, Rusia a intrat în recesiune, pentru prima dată din 2009, afectată de sancţiunile occidentale şi de preţul redus al petrolului, unul dintre principalele produse de export ale Rusiei.
În cazul în care cotaţia medie a barilului de ţiţei va fi de 50 de dolari, Guvernul se aşteaptă la un avans al economiei de 0,7% anul acesta. Dar Banca Centrală a Rusiei estimează că recesiunea va continua şi în 2016.
Marţi, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie era în scădere cu 0,69 dolari, până la 30,86 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de ţiţei light sweet crude (WTI) era în scădere cu 0,97 dolari, până la 30,44 dolari.