„Ne aşteptăm la probleme majore în 2016 şi 2017. Acum este momentul să luăm decizii în privinţa reducerii cheltuelilor cu angajamentele asumate în trecut, astfel încât să ajungem la un buget echilibrat pe termen mediu şi lung”, a declarat ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, scrie agenţia de ştiri Prime, citată de RIA Novosti.
Angajamentele privind cheltuielile sociale vor fi onorate, însă creşterile de salarii ar trebui însoţite şi de o îmbunătăţire a eficienţei, a spus ministrul. Siluanov a semnalat cheltuielile pentru apărare şi transferurile la Fondul de Pensii, cu un deficit semnificativ, ca fiind cele mai puternice presiuni asupra bugetului.
Putin a semnat în mai anul trecut, după preluarea unui nou mandat de preşedinte, mai multe decrete autorizând cheltuieli sociale. În total, 2.100 de miliarde de ruble (63,7 miliarde de dolari) sunt alocate de la buget în perioada 2014-2016 pentru respectarea decretelor respective, a spus ministrul.
Reuters Rusia a scris, citând un document care detalia strategia bugetară a guvernului până în 2030, că bugetul federal se va confrunta, probabil, cu un deficit de 10.000 de miliarde de ruble (302,5 miliarde de dolari) al veniturilor necesare pentru finanţarea angajamentelor statului în perioada 2017-2020.
Creşterea cheltuielilor cu pensiile, o scădere probabilă a veniturilor din materii prime, a celor din taxe şi declinul Fondului de Rezervă, constituit din venituri provenind din exporturile sectorului energetic, ar putea pune noi presiuni pe buget, a scris ediţia rusă a agenţiei Reuters.
Costurile sociale mai mari vin într-o perioadă în care guvernul derulează un program masiv de reînarmare, care a urcat cheltuielile pentru apărare la maximul ultimelor două decenii.
Situaţia ar putea fi rectificată prin reducerea cheltuielilor şi majorarea taxelor din sectorul petrolier, arată strategia bugetară până în 2030, obţinută de Reuters. Ministerul de Finanţe urmează să transmită documentul guvernului.
Un consilier prezidenţial a respins estimarea de 10.000 de miliarde de ruble ca fiind mult prea mare.
„Chiar şi în cazul unei variante de creştere economică lentă, cifra este complet nerealistă”, a declarat jurnaliştilor consilierul prezindeţial Andrei Belousov.
Conform scenariului analizat în document, bugetul federal va înregistra deficit chiar dacă preţurile actuale ridicate la petrol se menţin şi va fi acoperit în principal prin împrumuturi. În consecinţă, datoria guvernamentală va creşte de la 12% din PIB în acest an la 18,2% în 2030, aproape de limita de 20% stabilită de Ministerul de Finanţe.
Strategia bugetară este bazată pe un scenariu conservator în privinţa creşterii economice, cu o rată medie de 2,5% până în 2030. Autorităţile ruse se aşteaptă ca economia să crească în acest an cu numai 1,4%, cel mai redus ritm începând din 2009 şi sub rata anuală de 7% înregistrată în timpul primelor două manadate de preşedinte ale lui Putin.