Rusia se chinuie să relanseze industria auto și anunță două modele electrice

În încercarea de a restabili încrederea în industria auto națională, Rusia anunță lansarea a două mașini electrice dezvoltate „local”.
Robert Stan - lun, 08 aug. 2022, 11:39
Rusia se chinuie să relanseze industria auto și anunță două modele electrice

Pentru cei care urmăresc evoluția pieței auto din Rusia poate părea cel puțin ciudată intenția autorităților de a susține, tocmai acum, în plină criză, lansarea a două modele 100% electrice.

În iulie, producția de mașini a marelui stat care a invadat Ucraina s-a redus cu nu mai puțin de 89% făcând ca, la nivelul primelor șase luni să fie asamblate doar 281.000 de mașini, cu 61,8% mai puține decât în perioada similară din 2021. Nu trebuie uitat faptul că acest recul este calculat luând ca bază un alt an slab al industriei auto ruse, 2020, când producția a fost afectată de pandemie.

Cu o producție de mașini la pământ din cauza sancțiunilor internaționale, nici vânzările nu arată bine. Astfel, în primul semestru al acestui an au fost înmatriculate conform agenției ruse Autostat doar 352.129 de mașini, în scădere cu 56% prin comparație cu prima jumătate a anului anterior.

Ei bine, în ciuda acestor rezultate extrem de slabe și alarmante pentru orice stat industrializat, oficialii de la Moscova anunță apropiata intrare în producție a două mașini 100% electrice. Poate că un astfel de demers nu ar părea atât de greu de crezut dacă nu am ști că mașinile electrice necesită mult mai multă tehnologie occidentală decât cele cu motoare termice.

Dincolo de încrederea pe care o poate avea orice persoană care știe cum este realizată o mașină electrică în declarațiile rușilor merită menționat că primul model anunțat poartă marca Evolute și ar trebui prezentat nu mai departe de finalul lui august. Conform oficialilor ruși, mașina ar trebui să și intre în producție în luna septembrie la uzina Motorinvest Lipetsk.

Deși nu au fost făcute publice date concrete despre mașină, agențiile de presă din Rusia scriu că primul model Evolute – o marcă total necunoscută până acum – va purta numele Joy și va lua forma unui crossover. Acesta ar trebui să aibă un nivel al prețului, cu subvenții guvernamentale, asemănător celui al unui model similar cu motor cu ardere internă.

„În prezent, în rețeaua de dealeri a mărcii există nouă orașe: Moscova, Sankt Petersburg, Nijni Novgorod, Kazan, Krasnodar, Lipetsk, Voronezh, Soci, Rostov-pe-Don. Dar este încă prematur să spunem dacă vânzările vor începe simultan în toate aceste regiuni. De asemenea, service-ul va fi realizat, într-o prima etapă, prin intermediul acestei rețele de dealeri”, este citată declarația unui oficial din Ministerul Industriei și Comerțului din Federația Rusă.

Parcă pentru a părea și mai puțin credibil, proiectul celor de la Motorinvest Lipetsk nu vizează doar modelul Joy, ci încă două mașini care „vor apărea în octombrie, respectiv, în noiembrie”. Pentru a explica acest ritm nemaiîntâlnit la nicio altă companie producătoare de mașini – trei modele electrice noi în trei luni – unii jurnaliști ruși consideră că viitoarele modele Evolute nu vor fi altceva decât mașini ale mărcii chineze Dongfeng cărora le va fi schimbată sigla.

Ca și Motorinvest Lipetsk, cel mai mare producător auto rus, AvtoVAZ, și-a anunțat intenția de a lansa pe piață propriul model electric. Doar că, în acest caz, detaliile par ceva mai credibile.

Maxim Sokolov, cel care a devenit președintele AvtoVAZ imediat după cedarea companiei de către Renault statului rus, a declarat că „uzina Lada de la Izhevsk (n.n. – a doua uzină AvtoVAZ după cea de la Togliatti) este importantă pentru AvtoVAZ. Întreprinderea va continua să funcționeze și să se dezvolte. Mai mult, aici va fi alocată asamblarea unui produs inovator – versiunea electrică a Lada Largus. În actuala situație de presiune generată de sancțiuni luăm măsuri cuprinzătoare pentru a menține locurile de muncă la întreprinderea noastră din Izhevsk”.

Vorbind mai aplicat despre viitorul model Lada e-Largus, Sokolov a menționat că „această idee are o bază reală pentru implementare într-un prototip și un lot experimental încă de anul viitor. Această mașină va avea succes pe piața rusă”.

Dincolo de ambițiile rușilor de a avea propriile mașini electrice și de declarații mai mult sau mai puțin credibile ale autorităților, să nu uităm că, lângă Moscova, renaște marca Moskvich, tot într-o fostă uzină Renault. Culmea, și printre proiectele acestei mărci sunt menționate modele electrice.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...