Astfel, potrivit Rosstat, în 2012 din Rusia au plecat aproape 123.000 de oameni, iar în 2013 – peste 186.000. Cel mai interesant este că din aprilie 2014 – după anexarea Crimeei – 203.659 de ruşi au părăsit ţara, scrie Agerpres.
În timp ce numărul total de cetăţeni ruşi care pleacă pentru totdeauna rămâne relativ redus, statutul emigrantului tipic s-a schimbat, constată The Business Insider. Atunci când Uniunea Sovietică s-a descompus, emigrantul rus obişnuit era tânărul sărac, necalificat. Acum, emigrantul din Rusia este profesionistul înstărit.
În marea lor majoritate, aceşti oameni pleacă de dragul copiilor sau al viitorului profesional. În afară de aceasta, ‘clasa creativă’ rusă începe să resimtă izolarea, chiar dacă unii politicieni ruşi nu par îngrijoraţi de aceasta, scrie Agerpres.
‘Rusia nu va pierde nimic dacă aşa-zisa clasă creativă va pleca. Pentru mine, o femeie care se trezeşte la 5 dimineaţa pentru a mulge vaca este una creativă, pentru că ea produce ceva. Şi nu vreun tânăr cu o freză ciudată, care stă toată ziua în cafenea şi scrie ceva în blogul său’, a declarat deputatul rus Vitali Milonov.
De altfel, lucrurile nu se rezumă doar la exodul de creiere. În Rusia soseşte de asemenea un flux imens de imigranţi. Mulţi imigranţi vin din Azerbaidjan, Uzbekistan, Ucraina, potrivit Rosstat.
Se întâmplă, de asemenea, ca reprezentanţi ai generaţiei anilor 2000, care aparţin culturii ruse, dar s-au născut în SUA sau în Europa, să ia în calcul posibilitatea de a se realiza în Rusia.
Rezultatul este următorul: în Rusia au loc serioase schimbări demografice, care îi pot influenţa într-o mare măsură viitorul economic şi politic, conchide The Business Insider.