Economia rusă este afectată de scăderea preţului petrolului, care în ultimele luni s-a redus cu o treime, până la 80 de dolari, în condiţiile în care exporturile de petrol şi gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din veniturile la buget. Rusia a discutat deja cu Arabia Saudită şi Venezuela despre necesitatea de a susţine piaţa petrolieră şi analiştii se aşteaptă ca Moscova să trimită o delegaţie de rang înalt la următoarea reuniune ministerială a OPEC care va avea loc în data de 27 noiembrie, la Viena, scrie Agerpres.
Întrebat dacă Rusia este gata să-şi reducă producţia, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a răspuns vineri: ‘Această chestiune este discutată însă deocamdată nu a fost luată încă o decizie finală’. Novak a precizat că o reducere a producţiei de petrol ar fi dificilă pentru Rusia în condiţiile în care bugetul se bazează pe veniturile din exporturile de petrol şi în plus Rusia nu are tehnologia necesară pentru a-şi creşte sau micşora rapid producţia.
În plus, deşi cea mai mare parte a industriei petroliere ruseşti este controlată de firme de stat, producătorii privaţi ar putea fi reticenţi în a susţine o reducere a producţiei. Vagit Alekperov, directorul Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, a apreciat că orice încercare de a modifica producţia ar putea fi nepotrivită deoarece ar afecta relaţia dintre cerere şi ofertă.
Rusia are nevoie de un preţ de cel puţin 100 de dolari pentru un baril de ţiţei pentru a-şi echilibra bugetul iar unii analiştii susţin că Moscova ar dori chiar un preţ de până la 115 dolari pentru un baril de petrol din cauză că în acest an bugetul a trebuit să acopere cheltuielile militare crescute provocate de intervenţia în Ucraina precum şi sancţiunile occidentale impuse Rusiei.