Rusia se opune desfășurării unei forțe europene de menținere a păcii în Ucraina

Rusia se opune unei eventuale desfăşurări a unui contingent european în Ucraina în caz de pace cu Moscova, a declarat luni şeful diplomaţiei ruse, într-un moment în care europenii şi americanii se gândesc la perioada post-conflict.
AGERPRES - lun, 30 dec. 2024, 12:39
Rusia se opune desfășurării unei forțe europene de menținere a păcii în Ucraina

„În mod cert, nu suntem mulţumiţi de propunerile formulate în numele reprezentanţilor echipei preşedintelui ales (american Donald Trump) ce vizează amânarea cu 20 de ani a aderării Ucrainei la NATO, precum şi introducerea unui contingent de menţinere a păcii format din «forţe britanice şi europene» în Ucraina”, a declarat Lavrov într-un interviu pentru agenţia de presă TASS, și preluat de AFP.

De mai multe săptămâni se fac speculaţii cu privire la eventuale viitoare negocieri de pace, după aproape trei ani de conflict care a făcut sute de mii de morţi şi răniţi.

Printre ideile explorate de cancelariile europene şi de Washington se numără şi cea privind desfăşurarea unui contingent militar european în Ucraina, de-a lungul liniei frontului care se întinde pe circa 1.000 de kilometri.

Această ipoteză, evocată de liderii francez Emmanuel Macron şi polonez Donald Tusk la Varşovia la mijlocul lui decembrie, ar putea implica forţele armate ale unor ţări membre ale NATO sau deţinătoare de arme nucleare, precum Franţa şi Regatul Unit.

„Este în mod evident prematur să se discute (…) despre soldaţi de menţinere a păcii”, a declarat la rândul său, pe 16 decembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Europenii sunt îngrijoraţi de o posibilă dezangajare a SUA în conflictul din Ucraina şi chiar de posibile presiuni ale Washingtonului pentru un acord în detrimentul Kievului, odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie anul ce urmează.

Preşedintele american ales a îndemnat la un „armistiţiu imediat”, promiţând că va putea obţine un acord de pace „în 24 de ore”, însă fără a detalia vreodată planul său.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la rândul său că doreşte mai multe livrări de arme şi garanţii de securitate din partea aliaţilor săi occidentali înainte de orice negociere cu Moscova.

Vladimir Putin cere în continuare ca Ucraina să se predea, să renunţe la aderarea la NATO şi ca Rusia să păstreze teritoriile ucrainene pe care le-a anexat.

Te-ar mai putea interesa și
Sindalimenta: Guvernul Ciolacu 2 și-a început mandatul cu o nouă minciună
Sindalimenta: Guvernul Ciolacu 2 și-a început mandatul cu o nouă minciună
Ordonanţa „Trenuleţ" vine cu taxe suplimentare şi eliminarea unor facilităţi fiscale, iar efectele catastrofale ale acestor măsuri vor trebui acoperite tot de mediul privat, susţin......
A patra zi de zboruri anulate la Iași din cauza ceții
A patra zi de zboruri anulate la Iași din cauza ceții
Este a patra zi de zboruri anulate la aeroportul din Iași din cauza ceții. În timp ce unele zboruri au fost deviate, altele ...
Producția și importul de cărbune au scăzut în primele 10 luni din 2024
Producția și importul de cărbune au scăzut în primele 10 luni din 2024
Producţia de cărbune a României a depăşit, în primele zece luni ale acestui an, 1,595 milioane tone echivalent petrol ...
Temperaturi peste media perioadei în București de azi până sâmbătă
Temperaturi peste media perioadei în București de azi până sâmbătă
Temperaturi peste normalul perioadei, cer variabil şi precipitaţii în special vineri, către orele serii şi noaptea, ...