Rusia se pregăteşte pentru ceea ce ar putea fi cel mai mare război după 1945, spune Boris Johnson. Belarus anunţă că manevrele cu trupele ruse vor continua
Belarus a anunţat duminică că exerciţiile militare comune cu Rusia desfăşurate pe teritoriul său, care ar fi trebuit să se încheie duminică, vor continua din cauza agravării tensiunilor în Ucraina vecină, relatează AFP.
Acest anunţ înseamnă că trupele ruse vor rămâne în Belarus, în plină criză cu occidentalii, în pofida promisiunilor Moscovei că forţele sale vor pleca din această ţară aflată la porţile UE după aceste manevre desfăşurate începând din 10 februarie, scrie Agerpres.
„Ţinând cont de intensificarea activităţii militare în apropierea frontierelor (…) şi de agravarea situaţiei în Donbas, preşedinţii din Belarus şi Rusia au decis să continue inspecţia forţelor”, a anunţat duminică Ministerul belarus al Apărării pe contul său de Telegram.
În cursul acestei „inspecţii” a trupelor, termen care desemnează efectuarea de manevre potrivit AFP, „elementele de apărare” din Belarus şi Rusia „care nu au fost abordate într-un mod atât de detaliat până acum vor fi examinate în profunzime”, a continuat ministerul.
Potrivit Minskului, obiectivul manevrelor rămâne „asigurarea unui răspuns adecvat şi al unei dezescaladări a pregătirilor militare desfăşurate de persoane rău-intenţionate în apropiere de frontiere”, scrie Agerpres.
În Estul Ucrainei, unde forţele de la Kiev luptă din 2014 împotriva separatiştilor proruşi susţinuţi de Moscova, este în desfăşurare de mai multe zile o intensificare a tirurilor, care este periculoasă în special în contextul tensiunilor exacerbate între Moscova şi Occident.
Rusia, în pofida anunţurilor sale că a început retragerea trupelor, este acuzată că a comasat 150.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei în vederea unei invazii. Washingtonul dă asigurări că Moscova caută un casus belli şi că violenţele din est ar putea reprezenta acest pretext.
Moscova dezminte orice plan în acest sens dar cere garanţii pentru securitate şi şi-a înmulţit exerciţiile militare.
Boris Johnson afirmă că Rusia pregăteşte ‘cel mai mare război din Europa după 1945’
Premierul britanic Boris Johnson a afirmat, duminică, că Rusia pregăteşte „ceea ce ar putea fi cel mai mare război din Europa după 1945”, într-un moment în care occidentalii se tem mai mult ca niciodată de o invazie rusă în Ucraina, relatează AFP.
„Toate semnele arată că planul deja a început într-un fel”, a declarat liderul britanic într-un interviu pentru BBC.
Potrivit „informaţiilor pe care le vedem”, o invazie rusă se va face nu numai prin est, ci şi prin nord, venind din Belarus, pentru „a încercui Kievul”, capitala ucraineană, „după cum ne-a explicat Joe Biden multora dintre noi”.
„Cred că oamenii trebuie să înţeleagă pur şi simplu costul în vieţi omeneşti pe care l-ar presupune acest lucru, nu numai pentru ucraineni, ci şi pentru ruşi”, a mai afirmat el.
În ceea ce priveşte iminenţa unui atac, Boris Johnson a subliniat că „toate semnele indică faptul că planul a început deja, într-un anumit sens”.
Boris Johnson a mai spus că este posibil ca Vladimir Putin să nu gândească logic, aşa că ameninţarea sancţiunilor ar putea să nu fie suficientă pentru a descuraja o invazie rusă a Ucrainei.
Sancţiunile „ar putea să nu fie suficiente pentru a descuraja un actor iraţional şi trebuie să acceptăm în acest moment că Vladimir Putin este posibil să nu gândească logic la acest lucru şi să nu vadă dezastrul care urmează”, a spus Johnson.
Johnson a mai afirmat că nu a putut să afle ce gândeşte Putin, cel mai important lider rus din 1999.
Evaluările spionilor americani şi britanici privind Ucraina nu sunt de încredere, afirmă un diplomat rus
Evaluările spionilor americani şi britanici privind Ucraina nu sunt de încredere, întrucât au făcut atât de multe greşeli grave înainte de invazia Irakului condusă de SUA, a declarat, duminică, primul adjunct al reprezentantului Rusiei la NATO, relatează Reuters.
„Nu avem încredere în serviciile de informaţii americane şi britanice, ne-au dezamăgit pe noi, lumea întreagă, în multe ocazii, este suficient să amintesc de armele de distrugere în masă din Irak”, a declarat Dmitri Polianski la canalul Sky.
Polianski a mai spus că nimeni nu ar trebui să-i spună Rusiei unde să desfăşoare exerciţii militare pe teritoriul său.
Casa Albă a reiterat sâmbătă că Rusia poate lansa oricând un atac asupra Ucrainei. Preşedintele american Joe Biden are pe agendă duminică să participe la o reuniune a Consiliului naţional de securitate privind criza din Ucraina – un eveniment rar-, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
Preşedintele Biden a fost informat despre discuţiile de la Conferinţa de securitate de la Munchen dintre liderii occidentali cu privire la criza ucraineană, iar consilierii săi pentru securitate naţională „au reiterat că Rusia poate lansa un atac asupra Ucrainei în orice moment”, a adăugat Psaki.