‘Constatăm astăzi că această operaţiune specială /în Crimeea/ a fost pregătită cu mulţi ani înainte. În SBU au activat nu doar cetăţeni străini, ci şi din cadrul FSB /Serviciul de Securitate al Rusiei/fostul KGB) şi din cadrul altor servicii speciale ruseşti. Acest scenariu a fost pregătit dinainte’, a declarat Mahniţki, în emisiunea de dezbateri politice ‘Shuster-Live’ de pe 5Kanal, post al televiziunii ucrainene.
Pe de altă parte, portalul kerch.com.ua informează că, în noaptea de duminică spre luni, persoane înarmate au ocupat teritoriul pazei de coastă ucrainene din Kerci. Trei autobuze cu indivizi în uniformă de camuflaj, dar fără însemne, s-au apropiat de poarta detaşamentului pazei de coastă din Kerci şi au blocat căile de acces şi de ieşire. Unul din camioane avea plăcuţă de înmatriculare rusă. Trei persoane înarmate, cu măşti pe faţă, i-au ţinut pe jurnalişti la distanţă.
Militarii ucraineni au intrat în negocieri cu atacatorii înarmaţi, conform media ucrainene. După puţin timp, porţile au fost deschise şi persoanele venite în camioane au intrat pe teritoriul pazei de coastă din Kerci. Armele grănicerilor ucraineni se aflau în cursul nopţii trecute încă sub controlul lor.
După cum au relatat anterior canalele media de la Kiev, militari ruşi, folosindu-se de grenade lacrimogene, au preluat controlul aproape asupra tuturor clădirilor Unităţii 4515 a armatei ucrainene de pe aeroporul Bilbek, nu departe de Sevastopol. Un căpitan al Flotei Rusiei din Marea Neagră avertizase conducerea Unităţii 1656 ucrainene din Sevastopol că, dacă nu vor depune de bună voie armele, va fi declanşat un asalt duminică dimineaţă.
O schimbare de putere s-a produs în urmă cu o săptămână în Ucraina. La 22 februarie, Rada Supremă (parlamentul unicameral) l-a demis pe preşedintele Viktor Ianukovici, a amendat Constituţia şi i-a încredinţat provizoriu atribuţiile de şef al statului noului preşedinte al parlamentului Oleksandr Turcinov, stabilind totodată alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai.
La 27 februarie, parlamentul local din Crimeea l-a desemnat prim-ministru al republicii autonome pe Serghei Aksionov, liderul mişcării social-politice Russkoe edinstvo (Unitatea rusă). Aksionov a declarat că îl consideră în continuare pe Viktor Ianukovici drept preşedinte legitim şi intenţionează să i se subordoneze.
La 1 martie, comisiile Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus) pentru Apărare şi Afaceri Externe au aprobat cererea preşedintelui Vladimir Putin privind utilizarea armatei ruse de pe teritoriul Ucrainei până la stabilizarea situaţiei din această ţară. Rusia reproşează opoziţiei ucrainene, care a preluat puterea la Kiev, că a renunţat la aplicarea acordului din 21 februarie, negociat cu Viktor Ianukovici, prin medierea europenilor, cu privire la normalizarea situaţiei din Ucraina.