Astfel, o rachetă balistică intercontinentală Topol-M a fost lansată la 09:20 (ora Moscovei) de pe poligonul Pleseţk din regiunea Arhanghelsk şi a lovit, câteva minute mai târziu, o ţintă în Peninsula Kamceatka (Extremul Orient rus).
Ministerul Apărării rus a indicat că racheta Topol-M are o ‘precizie extrem de mare de distrugere a ţintei’. Distanţa de la Pleseţk la Petropavlovsk-Kamceatski, zonă unde s-a aflat ţinta, depăşeşte 6.000 de km, cu aproximativ 1.000 de km mai puţin faţă de distanţa până la New York.
Aria testelor s-a întins de la Oceanul Atlantic până la Peninsula Kamceatka, dar epicentrul acestor aplicaţii a fost regiunea Mării Barents, remarcă ziariştii publicaţiei menţionate, specializată în analiza relaţiilor ruso-norvegiene.
În respectivele aplicaţii au fost implicate forţele spaţiale ruse, responsabile de lansarea rachetelor balistice, capabile să transporte focoase nucleare; bombardiere strategice nucleare; submarine nucleare echipate cu armament nuclear.
Avioane de vânătoare F-16 au decolat vineri de la baza aeriană norvegiană Bodeo, pentru a doua oară în decurs de o săptămână, în scopul de a intercepta un grup de patru bombardiere strategice Tu-95 care s-au apropiat de coasta Norvegiei dinspre nord-est, potrivit postului de televiziune norvegian TV2.
Cele patru bombardiere, ce veneau dinspre Peninsula Kola şi au survolat Marea Barents, erau însoţite de patru avioane-cisternă de alimentare Il-78.
Miercuri, un grup similar de patru bombardiere strategice şi patru avioane-cisternă au survolat spaţiul din proximitatea coastei de nord a Norvegiei. Alte cazuri de intruziuni ale Tu-95 au fost înregistrate în spaţiul aerian al altor state de la Oceanul Atlantic – Marea Britanie şi Portugalia.
Manevre ale aviaţiei strategice ruse au fost detectate de NATO deasupra Mării Baltice, Mării Nordului şi a Mării Negre.Astfel de misiuni necoordonate între părţi au reprezentat un pericol la adresa traficului aerian civil, a declarat NATO.
Cea de-a treia componentă a triadei nucleare ruse, rachetele balistice pe bază de submarine (SLBM), au fost testate miercuri, când de pe submarinul ‘Iuri Dolgoruki’ a fost lansată o rachetă Bulava dintr-o poziţie de imersiune în Marea Barents. Acesta a fost primul test operaţional cu racheta Bulava în conformitate cu programul de pregătire de luptă. Toate lansările anterioare au fost parte dintr-o serie de teste destinate dezvoltării acestei arme.
În acelaşi timp, este prima dată când un submarin din clasa Borei a avut un set complet de rachete la bord atunci când a efectuat lansarea rachetei Bulava. Submarinele din clasa Borei au la bord 16 rachete, fiecare dotată cu peste zece focoase nucleare.