Rusia şi-a testat întreaga triadă nucleară pe fondul relaţiilor sale încordate cu Occidentul

Rusia şi-a testat săptămâna trecută, în decurs de 72 de ore, întreaga sa triadă nucleară, alcătuită din bombardiere strategice, submarine şi rachete, lansând cu titlu experimental sâmbătă o rachetă balistică Topol-M, relatează publicaţia Barents Observer.
Economica.net - lun, 03 nov. 2014, 07:37
Rusia şi-a testat întreaga triadă nucleară pe fondul relaţiilor sale încordate cu Occidentul

Astfel, o rachetă balistică intercontinentală Topol-M a fost lansată la 09:20 (ora Moscovei) de pe poligonul Pleseţk din regiunea Arhanghelsk şi a lovit, câteva minute mai târziu, o ţintă în Peninsula Kamceatka (Extremul Orient rus).

Ministerul Apărării rus a indicat că racheta Topol-M are o ‘precizie extrem de mare de distrugere a ţintei’. Distanţa de la Pleseţk la Petropavlovsk-Kamceatski, zonă unde s-a aflat ţinta, depăşeşte 6.000 de km, cu aproximativ 1.000 de km mai puţin faţă de distanţa până la New York.

Aria testelor s-a întins de la Oceanul Atlantic până la Peninsula Kamceatka, dar epicentrul acestor aplicaţii a fost regiunea Mării Barents, remarcă ziariştii publicaţiei menţionate, specializată în analiza relaţiilor ruso-norvegiene.

În respectivele aplicaţii au fost implicate forţele spaţiale ruse, responsabile de lansarea rachetelor balistice, capabile să transporte focoase nucleare; bombardiere strategice nucleare; submarine nucleare echipate cu armament nuclear.

Avioane de vânătoare F-16 au decolat vineri de la baza aeriană norvegiană Bodeo, pentru a doua oară în decurs de o săptămână, în scopul de a intercepta un grup de patru bombardiere strategice Tu-95 care s-au apropiat de coasta Norvegiei dinspre nord-est, potrivit postului de televiziune norvegian TV2.

Cele patru bombardiere, ce veneau dinspre Peninsula Kola şi au survolat Marea Barents, erau însoţite de patru avioane-cisternă de alimentare Il-78.

Miercuri, un grup similar de patru bombardiere strategice şi patru avioane-cisternă au survolat spaţiul din proximitatea coastei de nord a Norvegiei. Alte cazuri de intruziuni ale Tu-95 au fost înregistrate în spaţiul aerian al altor state de la Oceanul Atlantic – Marea Britanie şi Portugalia.

Manevre ale aviaţiei strategice ruse au fost detectate de NATO deasupra Mării Baltice, Mării Nordului şi a Mării Negre.Astfel de misiuni necoordonate între părţi au reprezentat un pericol la adresa traficului aerian civil, a declarat NATO.

Cea de-a treia componentă a triadei nucleare ruse, rachetele balistice pe bază de submarine (SLBM), au fost testate miercuri, când de pe submarinul ‘Iuri Dolgoruki’ a fost lansată o rachetă Bulava dintr-o poziţie de imersiune în Marea Barents. Acesta a fost primul test operaţional cu racheta Bulava în conformitate cu programul de pregătire de luptă. Toate lansările anterioare au fost parte dintr-o serie de teste destinate dezvoltării acestei arme.

În acelaşi timp, este prima dată când un submarin din clasa Borei a avut un set complet de rachete la bord atunci când a efectuat lansarea rachetei Bulava. Submarinele din clasa Borei au la bord 16 rachete, fiecare dotată cu peste zece focoase nucleare.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...