„Ceea ce spun pentru moment este teoritic şi ipotetic, dar dacă vom avea într-o zi certitudinea că Assad trişează, am putea să ne schimbăm poziţia”, a declarat Serghei Ivanov, citat de agenţiile de presă ruse, în cursul unei conferinţe la Stockholm, organizată de Institutul internaţional pentru studii strategice (IISS).
El a reafirmat opoziţia Rusiei faţă de o intervenţie militară în Siria, devastată de un conflict soldat cu peste 110.000 de morţi în 30 de luni.
Oficialul a apreciat că amplasarea armelor chimice va fi cunoscută într-o săptămână, subliniind că armata siriană nu controlează întreaga ţară.
„Trebuie să înţelegem că (Assad) nu controlează tot teritoriul (sirian). Nu ştim încă unde se află geografic toate rezervele de arme chimice. Cred că acest lucru va fi clar într-o săptămână”, a declarat el.
Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) a anunţat sâmbătă, data limită fixată prin acordul ruso-american din 14 septembrie, că Siria i-a predat aşteptatul inventar al arsenalului său chimic.
Rusia, aliat fidel al regimului de la Damasc, s-a opus mereu folosirii forţei împotriva regimului sirian. Ea acuză rebelii că s-ar afla în spatele atacului chimic din 21 august, din apropiere de capitala siriană.
Joi, preşedintele rus Vladimir Putin a considerat că atitudinea Siriei de la anunţarea acordului ruso-american „inspiră încredere”, admiţând însă că nu poate da asigurări în proporţie de 100 la sută că regimul va duce la bun sfârşit planul de distrugere a arsenalului său chimic.
Acest acord, pregătit în timp ce Washingtonul ameninţa cu recurgerea la o acţiune militară ca răspuns la atacul chimic din 21 august din apropiere de Damasc şi semnat la Geneva la 14 septembrie, stipulează că Siria trebuie să predea tot arsenalul său chimic, care va trebui distrus până la jumătatea lui 2014.