Rusia şi China au bătut palma: zeci de miliarde de metri cubi de gaz se duc din Siberia la Beijing

Gazprom şi grupul chinez CNPC au semnat joi un acord privind planificarea şi construcţia secţiunii transfrontaliere a gazoductului 'Puterea Siberiei', inclusiv segmentul de sub râul Amur, precum şi un memorandum de înţelegere pe o durată de trei ani în domeniul sectorului petrolier, a anunţat joi, într-un comunicat, gigantul rus.
Economica.net - joi, 17 dec. 2015, 16:05
Rusia şi China au bătut palma: zeci de miliarde de metri cubi de gaz se duc din Siberia la Beijing

Documentul a fost semnat în prezenţa premierilor Rusiei şi Chinei, Dmitri Medvedev şi Li Keqiang.

Acordul conţine şi un plan comun de acţiune pentru proiecte energetice, inclusiv studierea posibilităţii de a iniţia astfel de proiecte în China. Ca parte a planului, a fost înfiinţat un grup de lucru şi au fost trasate câteva proiecte cu potenţial care ar putea demara în partea de est şi nord-est a Chinei.

Un alt plan comun vizează livrarea de gaze naturale către China printr-o conductă din estul îndepărtat al Rusiei. În acest sens, cele două părţi au comandat un studiu de fezabilitate care să identifice, printre altele, şi eventuale pieţe de desfacere.

„Astăzi am semnat multe documente importante care vor adânci parteneriatul strategic cu colegii noştri chinezi. Unul dintre documente înclude un acord pentru secţiunea transfrontalieră a gazoductului Putearea Siberiei care să conecteze gazoductele ruseşti cu cele chinezeşti. Treseul estic progresează. Contractul a intrat deja în vigoare. Puterea Siberiei avansează conform programului, inclusiv segmentul de sub râul Amur care a intrat în faza de construcţie”, a spus şeful Gazprom Alexey Miller.

Memorandumul de înţelegere în domeniul petrolier stipulează că cele două state vor putea avea acţiuni comune de explorare şi producţie a rezervelor petroliere din Rusia (inclusiv în zona arctică), China şi state terţe, precum şi activităţi de rafinare şi vânzare a petrolului şi a produselor derivate. Prin acest memorandum, China şi Rusia vor putea coopera pentru a  achiziţiona echipamente şi tehnologii pentru explorare, producţie şi procesare a stocurilor de hidrocarburi, precum şi pentru a face campaniii comune de strângere de fonduri pentru viitorul parteneriat.

Miller şi Wang Yilin, şeful companiei chineze, au discutat, de asemenea, despre proiectul de furnizare a gazelor către China prin Siberia de vest, prin ruta vestică. Partea chineză a confirmat planul iniţial de a construi o conductă cu capacitatea de 30 de miliarde de metri cubi pe an. Negocierile pentru partea comercială a acestui contract vor continua până în ultimele două săptămâni din ianuarie 2016.

Rusia şi China prospectează şi ideea de a construi un al doilea gazoduct şi să crească licrările la 60 miliarde metri cubi pe an.

În mai 2014, Gazprom a semnat un prim acord cu firma chineză de stat CNPC privind livrarea anuală a 38 de miliarde de metri cubi de gaze către China, timp de 30 de ani, prin ruta estică, denumită şi ‘Puterea Siberiei’, un gazoduct de 3.000 de kilometri. Livrările prin această primă conductă ar urma să înceapă în 2018. Va fi construită şi o conductă pe ruta vestică, asigurând legătura directă între zăcămintele de gaze din Vestul Siberiei şi zona de nord vest a Chinei, prin Republica Altai, scrie Agerpres.

Acordul de 400 de miliarde de dolari dintre Rusia şi China necesită investiţii de 55 de miliarde de dolari din partea Moscovei, inclusiv foraje în noile zăcăminte destinate aprovizionării Chinei.

În momentul în care va fi terminată şi ruta vestică, China va deveni cel mai mare importator de gaz rusesc (68 de miliarde de metri cubi anual), depăşind Germania (40 miliarde de metri cubi).

Gazprom este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, în principal în Europa, dar furnizează şi gaze naturale lichefiate în Asia. Compania are, de asemenea, operaţiuni în domeniile producţiei de petrol şi energiei electrice.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului Otopeni
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti ...
Executivul a aprobat joi indicatorii tehnicoeconomici aferenţi pentru realizarea unei noi legături rutiere între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului......
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
În această seară, importul de energie electrică s-a apropiat de pragul de 3.000 MW putere instantanee în condițiile ...
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii pentru a atinge obiectivele fixate pentru 2030
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori ...
Sectorul de distribuţie a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii, ...
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume în magazinele Carrefour
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume ...
Carrefour România anunță că o nouă cooperativă, aflată în localitatea Malu Spart, din județul Giurgiu, intră în ...