În anul 2011, creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al Rusiei a fost de 4,3%, dar ulterior indicatorul a scăzut la 3,4% – cel mai redus nivel după marea recesiune din 2009.
După aderarea Rusiei, anul trecut, la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi ca urmare a orientării intereselor sale strategice spre Orient este de aşteptat ca Moscova să depună eforturi suplimentare pentru a asigura creşterea economică a ţării, comentează experţii chinezi.
În acest context, ei subliniază că Rusia şi China sunt cele mai importante ţări din G20 şi BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. Proximitatea lor geografică face din parteneriatul lor ceva firesc. În 2012, volumul schimburilor comerciale ruso-chineze a crescut cu 11,2% faţă de anul precedent, însumând 88,1 miliarde de dolari. Este de aşteptat ca în 2015 acesta să ajungă la 100 de miliarde de dolari.
Structura comerţului bilateral dintre Moscova şi Beijing este din ce în ce mai diversificată. În plus faţă de petrol şi gaze, Rusia şi China colaborează, de asemenea, în domeniul energiei electrice şi nucleare şi al construcţiei de centrale electrice.
Luna trecută, în cadrul vizitei la Moscova a preşedintelui chinez Xi Jinping, prima deplasare în străinătate întreprinsă în calitate de şef al statului, Rusia şi China au semnat peste 20 de acorduri şi contracte bilaterale. Relaţiile reciproc avantajoase între Moscova şi Beijing vor impulsiona relansarea economiei mondiale, comentează CCTV.