Rusia şi Iranul, unite în faţa sancţiunilor occidentale

Rusia şi Iranul au semnat un memorandum de înţelegere pentru o extindere semnificativă a cooperării economice, a anunţat marţi Ministerul rus al Energiei, relatează RIA Novosti, citând ziarul economic rus Kommersant.
Economica.net - mie, 06 aug. 2014, 10:32
Rusia şi Iranul, unite în faţa sancţiunilor occidentale

Acest demers confirmă pregătirea unei tranzacţii de anvergură între Moscova şi Teheran: Rusia va cumpăra petrol iranian şi va oferi la schimb maşini, echipamente, metale, cereale şi servicii.

Potrivit unor surse guvernamentale ruse, SUA au încercat să zădărnicească această afacere.

În paralel cu relaxarea sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului, companiile ruse nu sunt singurele care s-au activat, concurentele lor, firmele occidentale, acţionează şi ele în acest sens, notează ziarul rus.

‘Memorandumul prevede extinderea schimburilor comerciale şi cooperării economice în domeniile construcţiei şi reconstrucţiei capacităţilor de producţie, dezvoltării infrastructurii electrice, în sectorul de petrol şi gaze naturale, precum şi în ceea ce priveşte furnizarea de maşini, echipamente şi produse de consum’, explică Ministerul rus al Energiei.

Contractele urmează să fie discutate concret la 9 şi 10 septembrie, la Teheran, în cadrul unei şedinţe a Comisiei interguvernamentale de cooperare ruso-iraniene, mai precizează ministerul citat.

Aşa cum explică ambasadorul Rusiei la Teheran, Levan Jagarian, Iranul ar putea să exporte în Rusia ţiţei, dar de asemenea produse petrochimice, ciment, covoare, fructe şi legume. Cu banii obţinuţi, Iranul intenţionează să cumpere din Rusia bunuri şi servicii.

Potrivit ambasadorului Iranului la Moscova, Mehdi Sanai, Teheranul este interesat în achiziţionarea de instalaţii mecanice, şine de cale ferată, camioane grele, metale şi cereale din Rusia.

SUA au încercat să facă să eşueze această tranzacţie, ameninţând cu sancţiuni companii ruse şi iraniene, scrie Kommersant.

Casa Albă insistă că intensificarea cooperării ruso-iraniene contravine tuturor sancţiunilor iraniene şi acordurilor intermediare cu privire la problema nucleară iraniană (sancţiunile americane au fost relaxate, dar nu au fost ridicate). Administraţia preşedintelui Barack Obama se teme că veniturile rezultate din comerţul cu Moscova va reduce interesul Teheranului pentru un angajament ferm cu privire la programul său nuclear pe termen lung.

Semnarea protocolului ruso-iranian are loc pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Rusia şi Occident, remarcă analiştii politici.

Pe de altă parte, competiţia pentru piaţa iraniană ia amploare şi acesta este un alt motiv pentru realizarea rapidă a planurilor stabilite de Moscova şi Teheran. De la sfârşitul anului trecut, când procesul de ridicare a sancţiunilor împotriva Iranului a fost lansat, delegaţii de oameni de afaceri din China, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Austria şi Suedia au vizitat Teheranul.

Reuters şi Wall Street Journal relatau recent, citând surse din industria germană, că din cauza situaţiei din Ucraina şi a sancţiunilor impuse Rusiei de SUA şi UE, companiile germane şi-ar putea reorienta investiţiile din economia rusă spre cea iraniană.

Conform previziunilor Camerei de Comerţ şi Industrie a Germaniei, după relaxarea în continuare a sancţiunilor împotriva Teheranului, exporturile anuale germane către Iran vor ajunge la 10 miliarde de euro (faţă de 1,85 miliarde de euro în 2013). ‘De îndată ce sancţiunile împotriva Iranului vor fi ridicate, piaţa va exploda’, estimează Stephanie Spinner-König de la societatea germană Spinner Gmbh, care produce componente pentru echipamente high-tech.A

Te-ar mai putea interesa și
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica ...
Piața ambalajelor flexibile din România s-a dublat în ultimii zece ani și a ajuns la circa 250 milioane de euro, urmând ca în următorii ani să crească cu 25% pe măsură ce piața se va......
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după ...
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...