Rusia şi Occidentul rămân pe poziţii divergente la reuniunea Consiliului de Securitate privind Siria

Economica.net
18 09. 2013
0706_syria_general_defects_full_600_17312900

Statele Unite au criticat Rusia pentru că aceasta „înoată împotriva curentului opiniei publice internaţionale şi împotriva faptelor” cu privire la responsabilii de atacul chimic din 21 august, în apropierea Damascului. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki a reiterat declaraţiile diplomaţiei franceze.

Washingtonul şi Parisul sunt convinse de vinovăţia regimului sirian în masacrul chimic, în timp ce Moscova acuză opoziţia siriană.

Americanii şi ruşii au încheiat, sâmbată, la Geneva un acord privind distrugerea arsenalului chimic sirian, dar au opinii divergente privind represaliile împotriva Damascului, în caz că acesta nu-şi respectă obligaţiile.

Cei trei aliaţi, Parisul, Washingtonul şi Londra, vor să facă uz de ameninţarea recursului la forţă într-o rezoluţie ONU „puternică şi coercitivă”, însă Rusia se opune.

Ambasadorii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate – Statele Unite, Franţa, Rusia, China şi Marea Britanie – s-au întâlnit, marţi, într-o „atmosferă constructivă”, fără a înregistra vreun progres, a declarat un diplomat.

Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, se va întâlni miercuri cu omologul său spaniol, Jose Manuel Garcia Margallo, pentru a discuta despre criza siriană, înainte de a fi audiat în Senat şi în Adunarea Naţională, în timp ce au fost prevăzute noi consultări.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, le-a cerut celor cinci puteri să „dea dovadă de unitate” şi urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu cei cinci ambasadori ai lor la New York.

Aliat puternic al regimului sirian, Rusia a asigurat că îşi va continua eforturile diplomatice. Ea l-a trimis la Damasc pe viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov, care s-a întâlnit marţi seara cu şeful diplomaţiei siriene, Walid Mouallem.

În tabăra adversă, opoziţia siriană i-a cerut Consiliului de Securitate să-i interzică regimului sirian utilizarea aviaţiei, rachetelor, artileriei şi armelor chimice într-o rezoluţie în cadrul „Capitolului VII”, celebra parte a Cartei ONU care prevede posibilitatea aplicării unor sancţiuni şi chiar recurgerea la forţă.

În opinia liderului Coaliţiei naţionale siriene, Ahmad Jarba, „uciderea sirienilor poate înceta numai dacă va fi oprită maşina de război a regimului”.

Franţa şi Rusia, de asemenea, rămân pe poziţii divergente în ce priveşte Siria.

Fabius a afirmat la Moscova, în faţa omologului său rus, Serghei Lavrov, că raportul ONU publicat luni nu lasă loc de „îndoială cu privire la responsabilitatea regimului de la Damasc”. Lavrov a răspuns că are „motivele cele mai serioase să creadă că (atacul chimic) a fost o provocare” a rebelilor sirieni.

Lavrov s-a întors recent de la Geneva, unde a încheiat sâmbătă cu omologul său american John Kerry, un acord privind distrugerea arsenalului chimic sirian până la mijlocul lui 2014.

Potrivit Washingtonului, acordul de la Geneva prevede o rezoluţie ONU, în cadrul Capitolului VII, iar Departamentul de Stat a solicitat ca în acest text „mecanismele de aplicare să fie cât mai puternice”.

– „Discuţia” rămâne deschisă

Totuşi, Lavrov susţine că „rezoluţia care ar trebui să aprobe decizia Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice nu va fi în conformitate cu Capitolul VII”.

„Noi am zis clar la Geneva şi nu există nimic de acest gen în documentul pe care l-am semnat”, a adăugat el, contrazicând afirmaţiile lui Kerry. Consiliul de Securitate ar putea lua în considerare o acţiune doar într-o etapă ulterioară, dacă una dintre părţi îşi va încălca angajamentele, a subliniat Lavrov, făcând aluzie la o eventuală a doua rezoluţie.

Fabius a sugerat că „discuţia” pe acest subiect rămâne deschisă. „Lavrov este de acord să existe o rezoluţie a Consiliului de Securitate. În privinţa termenilor acestei rezoluţii, trebuie discutat”, a afirmat el.

Prezentând luni raportul inspectorilor ONU privind atacul chimic soldat, potrivit Washingtonului, cu aproximativ 1.500 de morţi la 21 august, în apropierea Damascului, Ban Ki-moon a declarat că „lectura documentului dă fiori”.

El a vorbit despre o „crimă de război”, dar nu s-a referit exact la autorităţile siriene. Raportul ONU conţine „dovezi evidente şi convingătoare” privind recurgerea la gazul sarin.

„Când vă uitaţi cu atenţie la dovezile prezentate (luni, de către inspectorii ONU), pare de neconceput cum cineva, în afară de regim, ar fi putut să utilizeze (arme chimice)”, a afirmat marţi preşedintele american Barack Obama, într-un interviu pentru Telemundo.

Paris a anunţat o reuniune internaţională la New York cu opoziţia siriană, care respinge acordul de la Geneva, deoarece acesta nu prevede atacuri militare.

În acelaşi timp, situaţia din Siria se agravează, potrivit ONU.

Astfel, aproximativ şapte milioane de sirieni „au nevoie urgent de un ajutor umanitar”, a afirmat marţi coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU Valerie Amos, la o conferinţă din Kuwait, subliniind că este nevoie de 4,4 miliarde de dolari în acest scop, pentru anul acesta.