În ultimele săptămâni, preţul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani ca urmare a delictului producţiei în Venezuela şi întreruperilor de producţie înregistrate în Libia, Canada şi Marea Nordului, la care se adaugă perspectiva unor noi sancţiuni americane care să ducă la diminuarea exporturilor de petrol ale Iranului.
‘Dacă vom avea nevoie de o cantitate suplimentară de peste un milion de barili pe zi, nu exclud că vom putea discuta rapid şi să ajungem la deciziile necesare’, a spus vineri Alexander Novak. Producătorii au ‘toate instrumentele necesare’ dacă situaţia o va impune, a mai spus oficialul rus.
Agenţia Internaţională a Energiei a apreciat joi că există semnale îmbucurătoare că producţia principalilor producători a fost majorată. Cu toate acestea, IEA a subliniat că întreruperile înregistrate în unele state scot în evidenţă faptul că producţia mondială de rezervă este întinsă la maxim.
Novak a mai spus că preţul ridicat al ţiţeiului înregistrat în acest an va aduce 2.500 miliarde ruble (40,14 miliarde dolari) la bugetul statului. Potrivit acestuia, războiul comercial dintre SUA şi China va avea un impact negativ asupra economiei globale şi va duce la creşterea volatilităţii preţului petrolului