Rusia speră să obţină aproape 12 miliarde de dolari din vânzarea unei participaţii la Rosneft
Câştigurile obţinute în urma privatizării ar trebui să ajungă la buget până la sfârşitul acestui an, prin intermediul dividendelor de la holdingul de stat Rosneftegaz, acţionar al Rosneft, a adăugat oficialul rus.
Guvernul de la Moscova a publicat luni ordinul ce prevede vânzarea unei participaţii de 19,5% la Rosneft, cel mai mare producător de petrol din lume în funcţie de volumul producţiei, tranzacţia urmând să fie finalizată până în 5 decembrie.
Grupul petrolier rus Lukoil, prezent şi pe piaţa din România, a anunţat luna trecută că nu va lua parte la procedurile de privatizare a unui pachet de 19,5% din acţiunile rivalului Rosneft.
Planul de dezvoltare economică a Rusiei în 2016 prevede privatizarea parţială a unor active de stat pentru a susţine veniturile bugetare, care au avut de suferit de pe urma scăderii preţului petrolului. Companiile de petrol şi gaze Rosneft şi Bashneft, producătorul de diamante ALROSA, banca VTB şi compania de shipping Sovcomflot se numără printre companiile care vor fi parţial privatizate.
În programul său de privatizări pe 2016, Guvernul rus a inclus şi vânzarea unui pachet de 19,5% din acţiunile Rosneft şi a unui pachet majoritar de 50,075% din acţiunile Bashneft, pentru a acoperi deficitul bugetar provocat de scăderea preţului la petrol şi de sancţiunile occidentale.
Recent, Rusia a obţinut 52,2 miliarde de ruble din vânzarea unei participaţii de 10,9% în grupul minier Alrosa.