Peste 60 de drone au fost doborâte de asemenea în regiunea Briansk din sud-vestul Rusiei, vecină cu Ucraina, şi în regiunea Lipeţk din sud, au anunţat guvernatorii regiunilor respective, unde nu s-au raportat daune sau victime, scrie Agerpres.
Industria ucraineană producătoare de drone este în creştere rapidă, iar Kievul a intensificat atacurile cu acest tip de arme împotriva unor infrastructuri energetice, militare şi de transport ruseşti.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a comunicat pe Telegram că echipajele de intervenţie de urgenţă trimise în mai multe locuri din regiune, inclusiv în apropierea aeroportului Jukovo şi în districtul Domodedovo, unde este situat unul din cele mai mari aeroporturi din capitala rusă.
Agenţia de presă rusă RIA, preluată de Reuters, a informat că aeroporturile Jukovo şi Domodedovo au fost închise după ce fuseseră deja suspendate peste 30 de zboruri interne şi internaţionale de acolo şi de pe alte aeroporturi care deservesc capitala Rusiei. Ulterior aeroporturile au fost deschise.
Dronele ucrainene au produs distrugeri la cel puţin două blocuri înalte de locuinţe din districtul Ramenskoe din regiunea moscovită, incendiind câteva apartamente, a afirmat pe Telegram guvernatorul Andrei Vorobiov.
El a adăugat că o femeie în vârstă de 46 de ani şi-a pierdut viaţa, trei oameni au fost răniţi, iar alţi 43 au fost evacuaţi către centre de cazare provizorie.
Conform datelor oficiale, districtul Ramenskoe, situat la circa 50 de km la sud-est de Kremlin, are circa 250.00 de locuitori.
Canalele ruseşti de Telegram SHOT şi Baza, apropiate de serviciile de securitate ale Rusiei, au difuzat materiale video în care se vede cum dintr-o clădire de locuinţe cu mai multe etaje ies flăcări. Cele două surse susţin că dronele au distrus cinci apartamente în Ramenskoe.
Autorităţile din regiunea Tula, imediat la sud de regiunea Moscovei, a informat prin agenţia de presă de stat că resturile unei drone au căzut pe o instalaţie de combustibili şi energie, însă procesul tehnologic nu a fost afectat.
Ucraina a lansat la începutul lui septembrie valuri de drone împotriva Rusiei, în special asupra unor ţinte din domeniul energetic, într-un moment critic al războiului – ruşii insistă într-o ofensivă în estul Ucrainei, încercând în acelaşi timp să respingă forţele ucrainene care au pătruns prin surprindere pe teritoriul rus în august.
Reuters menţionează că oficialii ruşi nu dezvăluie întotdeauna amploarea distrugerilor provocate de atacurile ucrainene; agenţia nu a fost în măsură să verifice în mod independent relatările despre atacurile de luni noaptea, iar Kievul nu a comentat imediat.
Atât Rusia, cât şi Ucraina susţin că nu atacă civilii.
Ucrainenii insistă ca Statele Unite să le permită să utilizeze arme occidentale mai puternice pentru a provoca distrugeri mai mari în adâncimea teritoriului rus şi a reduce capacitatea inamicului de a-şi continua atacurile împotriva Ucrainei invadate în februarie 2022.