Aceste declaraţii vin în avanpremiera vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Ungaria. Această vizită este menită să relanseze cooperarea economică dintre cele două ţări, în pofida sancţiunilor europene împotriva Moscovei.
‘Vreau să subliniez că în domeniul petrolului şi gazelor există perspective bune pentru creşterea cooperării între Rusia şi Ungaria, în condiţiile în care livrările din Rusia acoperă 75% din consumul de petrol şi 60% din consumul de gaze naturale al Ungariei. Nu este exclus ca partenerii ungari să fie implicaţi în noi rute pentru furnizarea de energie via Nord Stream şi Turkish Stream. Această chestiune este discutată în prezent şi este posibil să fie construită o extensie Nord Stream până în Ungaria’, a spus Ushakov.
Nord Stream este o conductă pentru exportul gazelor naturale care face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică. Ocolind ţările de tranzit, gazoductul Nord Stream oferă Gazprom un acces direct la consumatorii europeni.
În ceea ce priveşte Turkish Stream, în luna octombrie 2016, Rusia şi Turcia au semnat un acord bilateral pentru construcţia conductei submarine Turkish Stream, care va transporta gaze naturale ruseşti în sud-estul Europei. Acordul prevede amplasarea a două conducte pe fundul Mării Negre, iar fiecare din cele două linii va avea capacitatea de a transporta 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.
La finele anului trecut, directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat că lucrările de construcţie la secţiunea submarină a conductei Turkish Stream ar putea demara la finele lui 2017 sau, cel mai târziu, în primul trimestru din 2018.