Rusia suspendă importul de legume din Albania

Rusia suspendă importurile de legume din Albania începând cu data de 8 decembrie, a anunţat, miercuri, Serghei Dankvert, şeful Serviciului federal rus de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor), transmite agenţia de presă TASS.
Economica.net - mie, 03 dec. 2014, 12:24
Rusia suspendă importul de legume din Albania

‘Albania a fost folosită ca o acoperire pentru importurile din Uniunea Europeană prin Belarus şi aşa-numitul tranzit simulat către Kazahstan’, a afirmat şeful Rosselhoznadzor.

Acesta a adăugat că decizia s-a bazat pe rezultatele analizelor derulate împreună cu autorităţile albaneze, scrie Agerpres.

‘Investigaţia a arătat că o firmă a falsificat certificatele fitosanitare albaneze la o tipografie din Cehia, iar aceste certificate nu au fost identificate la graniţa cu Belarus’, a declarat Dankvert.

Albania nu a reuşit să furnizeze Rosselkhoznadzor informaţii privind producţia sa de fructe şi legume necesară pentru a compara cantitatea sporită furnizată Rusiei cu producţia reală din Albania

Începând cu 30 noiembrie, Rosselhoznadzor a interzis tranzitul produselor din Belarus prin Rusia în ţări terţe, fără inspecţie la punctele de control ruse. Potrivit autorităţilor ruse, sub pretextul că se deplasează spre Kazahstan, prin Belarus şi Rusia, camioane care transportau carne congelată provenind din UE şi-ar fi descărcat marfa pe teritoriul Rusiei.

Rosselhoznadzor susţine că ar mai fi depistat un astfel de canal de livrări ilegale de produse din UE în octombrie 2014.

Câteva statele balcanice sunt bănuite de Moscova că reexportă produse alimentare interzise din UE. Anterior, au fost aplicate restricţii asupra produselor din Macedonia, Muntenegru, Ucraina şi Moldova.

La începutul lunii august, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina.

Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia. Problema este că pentru anumite produse, precum carnea de porc, peştele şi fructele, produsele importate reprezintă aproximativ 30% din consumul Rusiei.

Te-ar mai putea interesa și
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
În România sunt aproximativ 15.000 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro care ar putea intra pe radarul fondurilor de private equity, însă, în ultimii 5-10 ani, doar un......
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri cu certificatele de emisii. Și nu e singurul, ar putea urma procese
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri ...
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România și producător de energie electrică, controlat de stat este ...
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul ...
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...