Rusia susţine poziţia Serbiei faţă de acordul cu Kosovo

Rusia şi-a exprimat miercuri sprijinul faţă de Serbia în problema Kosovo, acuzând Uniunea Europeană că face presiuni asupra autorităţilor sârbe pentru a le forţa să semneze un acord cu Pristina, relatează AFP.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 04:41
Rusia susţine poziţia Serbiei faţă de acordul cu Kosovo

„Îi vom susţine, desigur, pe prietenii noştri sârbi”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de agenţiile ruse, în cadrul unei conferinţe de presă după întâlnirea sa cu omologul sârb, Ivica Dacic.

„Vom susţine mereu poziţia formulată de liderii sârbi”, a declarat acesta.

Medvedev a subliniat totuşi că înainte de toate depinde de Serbia să negocieze cu Uniunea Europeană asupra unui acord propus de UE în vederea normalizării relaţiilor Belgradului cu Kosovo.

„Nu depinde de noi să avansăm acest proces, ci de însăşi Serbia”, a declarat Medvedev.

„Uneori, ei (europenii) aşteaptă mai mult de la Rusia ca de la Serbia. Nu este bine. Depinde de voi să decideţi ce poziţie adoptaţi”, a adăugat acesta, adresându-se delegaţiei sârbe.

La rândul său, Dacic a anunţat intenţia Belgradului de a „continua dialogul” cu Kosovo, subliniind totuşi că proiectul actual al acordului este „inacceptabil” pentru Serbia, deoarece nu garantează securitatea populaţiei sârbe din această regiune.

Dacic s-a întâlnit ulterior cu preşedintele rus Vladimir Putin, care a apreciat „relaţiile foarte strânse” între Rusia şi Serbia şi l-a invitat pe omologul său sârb, Tomislav Nicolic la Moscova.

„Serbia ştie că Rusia este cel mai mare, cel mai bun prieten al său”, a declarat Dacic, citat de agenţiile ruse, în cadrul acestei întâlniri.

Serbia a refuzat luni să încheie un acord în vederea normalizării relaţiilor sale cu Kosovo, o condiţie cheie impusă de Bruxelles pentru a acorda Belgradului o dată a demarării negocierilor de aderare la UE.

Belgrad solicită formarea unei „asociaţii” a municipalităţilor din nordul Kosovo, regiune frontalieră cu Serbia şi o populaţie majoritar sârbă, care să dispună de „puteri executive” pentru securitate, poliţie şi justiţie, ceea ce Pristina refuză.

Kosovo, care şi-a proclamat unilateral independenţa în 2008, a fost recunoscut până în prezent de 100 de state, însă nu şi de Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...