Nava de patrulă Iaroslav Mudrîi, navele de debarcare Kaliningrad şi Aleksandr Şabalin, remorcherul SB-921 şi nava de aprovizionare Lena au părăsit portul Baltiisk (de la Marea Baltică) şi se îndreaptă către Marea Mediteraneană, a precizat ministerul, citat de agenţia Itar-Tass.
Potrivit aceleiaşi surse, navele vor lua locul unei alte flotile conduse de crucişătorul Moskva şi care a fost trimisă în zonă din Marea Neagră în noiembrie.
Ministerul nu a precizat dacă navele vor staţiona în portul sirian Tartus (200 de kilometri nord-vest de Damasc), unde Rusia, aliatul Siriei încă din perioada sovietică, dispune de o bază de alimentare şi de suport tehnic.
O sursă de la baza navală Baltiisk, citată de agenţia Interfax, a afirmat că flotila a fost trimisă în Mediterana „pentru a participa la o eventuală evacuare a cetăţenilor ruşi” din Siria.
Aproximativ 5.000 de cetăţeni ruşi sunt înregistraţi la autorităţile consulare ruseşti din Siria, dar Ministerul rus de Externe estimează numărul lor la 25.000-30.000 de persoane, incluzând cetăţenii ruşi căsătoriţi această ţară şi copiii lor.
Ministerul a anunţat marţi că doi cetăţeni ruşi şi un inginer italian au fost răpiţi în Siria.
Rusia este una dintre ultimele ţări care sprijină regimul sirian.