Rusia este a doua mare piaţă, după Arabia Saudită, pentru exportatorii egipteni de fructe şi legume. În 2015, Rusia a cumpărat din Egipt citrice în valoare de 150 de milioane de dolari, acestea reprezentând aproximativ 13% din importurile sale totale de astfel de produse.
Săptămâna trecută, Rosselkhoznadzor a anunţat suspendarea temporară a importurilor de fructe şi legume din Egipt, începând cu data de 22 septembrie.
‘Vorbim, printre altele, de citrice, tomate şi cartofi’, a declarat directorul general adjunct al Rosselkhoznadzor, Yuliya Shvabauskene.
Aceasta a adăugat că interdicţia a fost impusă din cauza deficienţelor existente în sistemul fitosanitar egiptean, în condiţiile în care Rosselkhoznadzor a identificat mai multe probleme în livrările de produse provenite din Egipt.
Decizia autorităţilor de la Moscova a venit la scurt timp după ce o navă conţinând 63.000 de tone de grâu rusesc a fost respinsă de inspectorii egipteni în portul Novorossiisk pe motiv că nu respectă standardele impuse de Egipt cu privire la un conţinut zero de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale – n. r.).
Este a doua livrare de grâu respinsă de inspectorii egipteni în portul de origine, după ce, anterior, aceştia au refuzat o livrare de 63.000 de tone de grâu românesc aflată în portul Constanţa. Ambele livrări au fost contractate în conformitate cu prevederile anterioare, care impuneau un conţinut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel internaţional, dar care a fost modificat de autorităţile egiptene la finele lunii trecute.
Guvernul egiptean a renunţat, miercuri, la cerinţa privind un conţinut zero de cornul secarei la importurile de grâu, după trei licitaţii care au trebuit să fie anulate din cauza refuzului traderilor de a respecta un standard pe care îl consideră imposibil. Ministerul Agriculturii a precizat că la licitaţiile viitoare Egiptul va accepta grâu cu un conţinut de cornul secarei de maximum 0,05%, revenind practic la standardul acceptat la nivel internaţional.
Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, depinde de importurile de grâu pentru un program de subvenţionare a pâinii de care beneficiază milioane de cetăţeni şi care ar putea avea de suferit dacă oficialii egipteni continuă să menţină o interdicţie privind importul de grâu conţinând chiar şi cel mai mic nivel de cornul secarei. Aceasta, în condiţiile în care furnizorii insistă că este practic imposibil să garanteze un conţinut zero de cornul secarei.