Rusia va construi prima centrală nucleară a Iordaniei
Întreprinderea rusă ”Rosatom Overseas va da în funcţiune centrala şi Atomstroyexport va furniza tehnologia nucleară”, a anunţat ministrul iordanian al informaţiei, Mohammed Moman, într-o conferinţă de presă, precizând că guvernele rus şi iordanian vor semna un acord referitor la acest proiect care va costa circa 10 miliarde de dolari.
Centrala va avea două reactoare a câte 1.000 de megawaţi fiecare, a afirmat la rândul său şeful Comisiei iordaniene pentru energie atomică, Khaled Tukan, în aceeaşi conferinţă de presă, menţionând că Iordania importă în prezent 97 % din necesarul său energetic.
Centrala, care ar urma să fie finalizată în 2023, va fi construită la Amra, o zonă deşertică la nord de capitala regatului, Amman.
Regatul, situat într-o zonă deşertică şi ale cărui resurse sunt extrem de limitate, şi-a dat acordul în august pentru construirea unui reactor nuclear de cercetări la Universitatea Iordaniei pentru ştiinţe şi tehnologie, în apropiere de oraşul Irbid.
Reactorul, care ar urma să fie operaţional în 2016, va fi construit de Institutul coreean de cercetări privind energia atomică şi întreprinderea Daewoo Engineering and Construction Co., costul proiectului fiind evaluat la 130 milioane de dolari.
Iordania, formată în proporţie de 92 % din deşert, este una din cele 10 ţări cu cele mai scăzute resurse de apă per capita de pe planetă şi încearcă să dezvolte energia atomică în scopul de a alimenta uzinele de desalinizare a apei. Dar această tehnologie este un subiect mai mult decât sensibil în regiune, unde Israelul are un monopol tacit asupra armelor nucleare. Israelul şi unele ţări occidentale au acuzat Teheranul că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.