Ceea ce s-a întâmplat duminică în peninsula Crimeea este un spectacol înscenat de regimul preşedintelui rus Vladimir Putin, în condiţiile ocupării militare a unei părţi din teritoriul Ucrainei, a comentat pentru AGERPRES expertul Oazu Nantoi de la Institutul de Politici Publice. El a amintim că asemenea scenarii au avut loc şi în Republica Moldova – în 2006 un referendum similar în regiunea transnistreană şi în februarie 2013 – în autonomia găgăuză în sudul Republicii Moldova.
Oazu Nantoi susţine că Rusia intenţionează să unească Transnistria cu alte regiuni secesioniste din Ucraina şi că la Moscova există cercuri care ar promova recunoaşterea de către Rusia a independenţei Transnistriei. ‘Eu ştiu că există deja minţi înfierbântate care pregătesc recunoaşterea Transnistriei de către Federaţia Rusă şi este evident că Putin nu are de gând să se oprească în Crimeea şi vrea să conecteze Crimeea de Transnistria prin zona de sud-est a Ucrainei’, a declarat el.
În opinia expertului, actuala situaţia geopolitică este extrem de periculoasă pentru Republica Moldova, a cărei statalitate este pusă la cea mai grea încercare de la proclamarea independenţei. ‘Dacă Putin nu va fi oprit de comunitatea internaţională, atunci statalitatea Republicii Moldova va fi pusă la cea mai grea încercare de la momentul proclamării independeţei şi până în prezent, şi depinde de societatea noastră, de clasa politică, dacă noi vom rezista sau nu’, a concluzionat Oazu Nantoi.
O opinie similară a fost exprimată şi de analistul Ion Tăbârţă de la Centrul de analiză Politicon. El a făcut de asemenea o paralelă între referendumul din Crimeea şi cele anterioare din Transnistria şi Găgăuzia, arătând că Moscova ar dori o reanimare a fostei Uniuni Sovietice. ‘Este evidentă o anumită tactică şi, după aşa-numitul plebiscit, sunt ascunse intenţiile geopolitice ale Federaţiei Ruse de a reface într-o anumită măsură URSS. Este evident că referendumul este o modalitate de rupere a unor teritorii din componenţa unor state suverane şi de a le îngloba în Federaţia Rusă’, potrivit lui Tăbârţă, care, de asemenea, susţine cu Rusia va încerca să rupă şi alte teritorii din Ucraina pentru a se învecina cu Transnistria şi Găgăuzia.
‘De aceea, autorităţile trebuie să fie foarte atente în privinţa resuscitării separatismului pe teritoriul Republicii Moldova. În ce priveşte Transnistria, separatismul transnistrean va fi fortificat prin diferite mijloace’, a declarat analistul.
Devine clar că peninsula Crimeea trece sub controlul Rusiei şi probabil va fi o nouă regiune care îşi va declara independenţa, mai apoi va trece în componenţa Federaţiei Ruse, fără ca acest transfer să fie recunoscut de comunitatea internaţională, susţine şi analistul Cornel Ciurea de la think-tankul IDIS Viitorul. ‘Putem admite faptul că tabăra prorusă din Republica Moldova obţine un sprijin moral destul de mare şi demersurile îndreptate împotriva centrului ar putea să sporească în intensitate’, a declarat Cornel Ciurea.
Republica Moldova se confruntă cu un conflict separatist încă din anul 1990, când regiunea din estul ţării numită Transnistria şi-a proclamat independenţa. Aceasta este condusă de un regim filo-rus, iar pe teritoriul său staţionează un contingent militar rus. De asemenea, în sudul ţării s-a creat autonomia găgăuză, unde există cercuri care optează pentru independenţa acesteia faţă de Republica Moldova. La 2 februarie aici au avut loc două referendumuri, la unul dintre ele populaţia exprimându-se în favoarea dreptului la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova îşi pierde independenţa. Cele două plebiscite au fost declarate ilegale de justiţie.