Prin flotarea liberă, rubla se tranzacţionează liber pe pieţele valutare, iar cursul de schimb se face în funcţie de cotaţiile medii de pe piaţa interbancară.
Luni dimineaţă, rubla s-a apreciat cu 2,8% faţă de dolar şi cu 2,6% faţă de euro.
Banca Centrală a Rusiei a anunţat că, în cazul unei ameninţări la adresa stabilităţii financiare, va interveni pe piaţa valutară pentru a atenua volatilitatea rublei.
‘Ca rezultat al acestei decizii, rata de schimb a rublei va fi formată din factorii de pe piaţă, care ar trebui să întărească eficacitatea politicii monetare a Băncii Rusiei’, a apreciat instituţia cu sediul la Moscova.
Guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a afirmat, luni, că va fi limitat temporar nivelul lichidităţilor în ruble furnizate băncilor ruseşti, în urma ‘operaţiunilor speculative’ împotriva monedei Rusiei.
Banca Centrală a Rusiei a cheltuit luna trecută 30 de miliarde de dolari pe lună pentru a cumpăra ruble de pe piaţă în încercarea de a susţine cursul de schimb.
Deprecierea monedei ‘umflă’ veniturile la buget, care, în cazul Rusiei, se compun în mare parte din exporturile de hidrocarburi vândute în valută. Însă, deprecierea monedei stimulează şi inflaţia, care a depăşit 8%, afectând consumul într-un moment în care economia Rusiei este în pragul recesiunii. AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică)