‘În cazul în care vor fi încălcate drepturile etnicilor ruşi, ale ucrainenilor care aparţin categoriei vorbitorilor de limba rusă, precum şi al altor forme de încălcări ale drepturilor omului, avem diferite modalităţi, metode şi instrumente pentru a ne proteja compatrioţii şi reprezentanţii lumii ruse, aşa cum spunem noi’, a afirmat Matvienko.
Chiar dacă Senatul rus a revocat miercuri decizia privind trimiterea de trupe în Ucraina, aceasta nu înseamnă că Moscova va închide de acum înainte ochii la încălcări grave ale rusofonilor din Ucraina, atunci când acestea vor exista, a mai spus preşedinta Senatului rus.
În altă ordine de idei, Valentina Matvienko a declarat că nu vede necesitatea trimiterii de către Rusia a unei forţe de menţinere a păcii în estul Ucrainei. Kievul şi autoproclamatele ‘republici populare’ Lugansk şi Doneţk ar trebui să găsească singuri o soluţie reciproc acceptabilă a conflictului, consideră ea.
‘La ora actuală, în opinia mea, nu este nevoie să fie trimis vreun contingent de menţinere a păcii în estul Ucrainei. Este o criză politică internă şi, în cadrul unui proces de negocieri, Kievul şi Sud-Estul ar trebui să găsească o soluţie reciproc acceptabilă’, a afirmat preşedinta Camerei superioare a parlamentului federal rus.
Declaraţia sa intervine în contextul în care Pavel Gubarev, ‘guvernatorul popular’ al autoproclamatei ‘Republici Populare Doneţk’, a cerut miercuri Rusiei trimiterea unei forţe de menţinere a păcii în estul Ucrainei, pe motiv că armistiţiul decretat provizoriu de Kiev nu este respectat. Kievul şi rebelii se acuză reciproc de nerespectarea încetării focului, decretată vinerea trecută pentru o săptămână de preşedintele Poroşenko, iar violenţele au continuat şi miercuri.