Reducerea cheltuielilor nu va afecta însă anumite domenii ale cheltuielilor guvernamentale precum plata pensiilor şi salariilor angajaţilor din sectorul guvernamental.
Preţul barilului de petrol a scăzut cu aproape 70% după luna iunie 2014 şi în prezent se apropie de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Reducerea preţului ţiţeiului pune presiuni pe bugetul Rusiei, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale.
Una din sursele citate de Reuters a precizat că, potrivit unui plan aprobat la o reuniune care a avut loc în luna decembrie şi care a fost prezidată de premierul Dmitri Medvedev, diferitele departamente ale Guvernului rus au timp până la data de 15 ianuarie să trimită propuneri referitoare la zonele unde se vor realiza aceste reduceri de cheltuieli. În caz contrar, Ministerul de Finanţe va fi cel care va decide care sunt cheltuielile care vor fi reduse. Sursele au estimat că în urma acestor reduceri de cheltuieli se vor realiza economii de aproximativ 700 miliarde de ruble (9,16 miliarde de dolari).
Potrivit proiectului de buget pe 2016 aprobat în luna octombrie, chletuielile bugetare pentru acest an sunt estimate la 15.800 miliarde ruble, în creştere faţă de 15.500 miliarde ruble în 2015, în timp ce deficitul bugetar este preconizat la 3% din PIB. Însă acest proiect de buget a fost construit pe baza unui preţ mediu al barilului de petrol Urals de 50 de dolari, o ipoteză pe care recent preşedintele Vladimir Putin a descris-o ca fiind ‘nerealistă’.
Un plan similar de reducere a cheltuielilor guvernamentale cu 10% a fost aprobat şi în 2015 însă ca şi de această dată o serie de domenii au fost scutite. La începutul lui 2015 ministerele au convenit să reducă planurile de cheltuieli cu aproximativ 1.000 de miliarde de ruble însă din cauza unor noi cheltuieli, rectificarea bugetară aprobată în luna aprilie a făcut ca cheltuielile să fie reduse cu doar 298 miliarde de ruble. Pe ansamblu, cheltuielile finale pentru anul 2015 sunt estimate la 15.500 miliarde de ruble, similare cu cele incluse în planul bugetar iniţial.