‘În cazul unei cereri oficiale în acest sens, partea rusă o va examina în conformitate cu normele internaţionale în domeniu, dar o extrădare, probabil, va fi refuzată’, a declarat sursa citată de agenţia de presă rusă menţionată.
Ea a adăugat că Rusia consideră că urmărirea penală a foştilor demnitari ucraineni are ‘clare conotaţii politice’. ‘Conform legislaţiei internaţionale şi celei ruse, persoanele persecutate politic nu pot fi extrădate altor ţări pentru urmărirea penală’, a argumentat aceeaşi sursă.
Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a fost pus de Interpol pe lista persoanelor căutate, el fiind acuzat de justiţia ucraineană de deturnare de fonduri şi nereguli financiare, conform unui anunţ postat pe site-ul organizaţiei internaţionale de poliţie.
Autorităţile ucrainene au precizat că decizia Interpol împotriva lui Ianukovici (64 de ani), care se află în Rusia de la înlăturarea sa de la putere în urma protestelor de stradă de acum aproximativ un an, permite oricăror forţe de poliţie să-l predea Ucrainei dacă el este reţinut.
Alături de Viktor Ianukovici, în urmărire internaţională prin Interpol au mai fost daţi Aleksandr Ianukovici, fiul fostului preşedinte, ex-premierul ucrainean Nikolai Azarov şi alţi foşti demnitari ucraineni, scrie Interfax.
Decizia, luată de o comisie specială a Interpol, survine ca urmare a unei solicitări adresate în acest sens organizaţiei internaţionale de poliţie de către autorităţile de la Kiev în luna martie 2014.