Oficialul rus a precizat că va propune vineri o nouă listă de produse agroalimentare occidentale supuse embargoului, pentru a permite importul acelor categorii de produse absolut necesare populaţiei, cum ar fi cele de care au nevoie persoanele ce suferă de afecţiuni precum diabet sau diverse alergii, dar şi a materiilor prime necesare asigurării competitivităţii economiei naţionale.
De asemenea, guvernul rus are în vedere să renunţe la sancţiunile aplicate Groenlandei şi Insulelor Feroe (teritorii autonome aflate în componenţa Danemarcei), care exportă în Rusia mari cantităţi de produse piscicole, greu de substituit din surse alternative.
Rusia a răspuns săptămâna trecută sancţiunilor decise de statele occidentale prin interzicerea importurilor de carne de vită, de porc şi de pui, peşte, brânză, lapte, legume şi fructe provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.
În faţa temerilor că acest embargou va priva populaţia de multe produse alimentare şi va conduce la creşterea preţurilor, guvernul de la Moscova a răspuns că a iniţiat negocieri cu mai multe state, mai ales Turcia şi ţări din America Latină, care pot livra Rusiei astfel de produse ce le vor substitui pe acelea care nu mai sunt importate din ţările menţionate.
Şi preşedintele Vladimir Putin a susţinut joi acest embargou, afirmând în faţa parlamentarilor ruşi reuniţi la Ialta, în peninsula Crimeea anexată, că respectivele măsuri sunt ‘legale şi fundamentate’. În opinia sa, embargoul este chiar benefic economiei ruse, argumentând că societăţile ruse sunt acum pregătite să-şi sporească producţia de alimente, şi va fi ‘dureros’ pentru Statele Unite şi Uniunea Europeană, care au pierdut o piaţa importantă.