‘Datorită lui Obama şi crizei, ne-am dat seama că nu putem conta pe sistemul financiar occidental şi suntem obligaţi să ne creăm propriul sistem financiar, independent de instituţiile occidentale’, a declarat luni la Moscova în timpul unei conferinţe de presă Dmitri Liubomudrov, membru al Camerei de Comerţ şi Industrie a Rusiei, unul dintre promotorii iniţiativei.
‘La fel ca finanţele islamice, finanţele ortodoxe (…) se adresează întreprinzătorilor ortodocşi care vor să se protejeze de efectele crizei’, explică acesta.
Prezent şi el la conferinţa de presă, purtătorul de cuvânt al Bisericii ortodoxe ruse, Vsevolod Ceaplin, a vorbit despre instituirea unor mecanisme financiare care să nu se bazeze pe dobânda la împrumuturi. De altfel, asemeni finanţelor islamice, noua structură financiară va interzice perceperea de dobânzi, precum şi activităţile neconforme cu morala ortodoxă, cum ar fi jocurile şi fumatul.
De asemenea, înalţi reprezentanţi ai episcopatului bisericii ortodoxe ruse vor alcătui un Consiliu de supraveghere al finanţelor ortodoxe.
Potrivit unui proiect prezentat luni, pentru început ‘400 de milioane de ruble (circa 60 de milioane de euro) furnizate de persoane fizice sau juridice vor fi de ajuns pentru a lansa sistemul’.
În ce priveşte finanţele islamice, modelul ce inspiră iniţiativa finanţelor ortodoxe, acestea înregistrează o adevărată expansiune pe plan mondial în ţările musulmane, volumul afacerilor dublându-se în ultimii patru ani până la suma de 2.000 de miliarde de dolari.
Totuşi, un studiu al societăţii de consultanţă Ernst&Young publicat recent arată că rentabilitatea băncilor islamice este inferioară rentabilităţii băncilor convenţionale.