Rusia vrea să desfăşoare arme nucleare în Peninsula Crimeea

Moscova intenţionează să desfăşoare în Peninsula Crimeea armament nuclear-tactic, inclusiv avioane strategice TU-22M3 şi sisteme de rachete operativ-tactice 'Iskander-M', capabile să lanseze rachete cu focoase nucleare, se menţionează într-un mesaj al unor congresmeni americani adresat preşedintelui Barack Obama, relatează luni publicaţia ucraineană Cenzor, citând cotidianul economic Kommersant.
Economica.net - lun, 20 oct. 2014, 11:27
Rusia vrea să desfăşoare arme nucleare în Peninsula Crimeea

Astfel, se încalcă Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază medie şi scurtă de acţiune, semnată între SUA şi URSS în 1987, atrag atenţia autorii mesajului, între care şeful Comisiei pentru forţele armate Howard McCone, preşedintele Comitetului Serviciilor Armate şi preşedinţii a două subcomitete.

Preşedintelui Obama i se cere să informeze Congresul cu privire la posibilele măsuri de retorsiune pe care le-ar putea lua Washingtonul în cazul în care Moscova va pune în aplicare aceste planuri.

O primă măsură ar putea fi suspendarea completă a tuturor contactelor între NATO şi Rusia, precum şi retragerea întregului personal rusesc de observare de la toate ‘bazele şi obiectivele Alianţei Nord-Atlantice’.

Autorii scrisorii către şeful administraţiei de la Washington consideră că, în acest caz, Rusiei ar trebui să-i fie interzisă participarea la acordul ‘Cer deschis’.

La sfârşitul lunii iulie, Obama i-a trimis preşedintelui rus Vladimir Putin o scrisoare în care a acuzat Moscova de încălcarea Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie şi scurtă de acţiune. Pentru prima oară de la încheierea războiului rece, obiecţii cu privire la prevederile acestui acord au venit din partea unor şefi de stat, menţionează publicaţia rusă.

‘Desfăşurarea de arme nucleare pe teritoriul suveran al unui alt stat, fără consimţământul său, este o decizie cinică şi crudă. Aceasta îi va permite Rusiei să se apropie direct de bazele NATO, obţinând superioritate militară în regiune’, semnalează congresmenii americani în mesajul lor, citat de Kommersant.

Potrivit unei surse din cadrul Statului Major al armatei ruse, decizia cu privire la desfăşurarea unui regiment de avioane strategice TU-22M3 în localitatea Gvardeisk din Crimeea a fost deja luată, dar procesul amplasării lor va fi finalizat doar către 2016.

Acelaşi oficial militar s-a eschivat de orice declaraţie cu privire la instalarea de rachete Iskander în Crimeea, dar, după cum aminteşte publicaţia menţionată, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a afirmat recent că astfel de sisteme ar putea fi amplasate pe teritoriul Rusiei absolut oriunde: ‘Unde vrem, acolo le şi instalăm!’

Către orizontul anului 2020, Rusia intenţionează să-şi reînnoiască 100% toate forţele strategice nucleare. În acest context, Statele Unite au amânat procesul de dezarmare nucleară.

În luna august, armata rusă a efectuat aplicaţii militare, simulând scenariul unui război nuclear.

La 16 octombrie, aflându-se într-o vizită în Serbia, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut în mod explicit SUA să-şi amintească de ‘discordia nucleară’ între state şi ceea ce reprezintă această ameninţare pentru stabilitatea internaţională.

Te-ar mai putea interesa și
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
Societatea de Transport București (STB) SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu. Acesta a mai deținut funcții de conducere în cadrul unor societăți precum ALGORITHM CONSTRUCTII S3......
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informaţii şi documente unei anchete comune privitoare la două cabluri submarine secţionate din Marea ...
Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț ar putea fi prima șosea de mare viteză construită cu deținuți, după Revoluție
Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț ar putea fi prima șosea de mare viteză construită cu deținuți, după Revoluție
Compania Națională de Investiții Rutiere a inițiat un parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor pentru ...
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/ha
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/ha
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/hectar (ha) în anul 2023, cel mai scăzut ...