Rusia vrea să interzică folosirea criptomonedelor
Este cea mai recentă măsură severă contra criptomonedelor pe plan global, după ce guvernele, din Asia şi până în Statele Unite, şi-au exprimat temerile că monedele digitale exploatate în mod privat, extrem de volatile, ar putea submina controlul asupra sistemelor financiare şi monetare, scrie Agerpres.
De ani de zile Rusia este contra criptomonedelor, spunând că ele pot fi folosite în operaţiuni de spălare de bani sau de finanţare a terorismului. În cele din urmă le-a acordat statul legal în 2020, dar a interzis folosirea lor ca mijloc de plată.
Banca Centrală a Rusiei susţine că cererea speculativă a determinat creşterea rapidă a criptomonedelor, care indică caracteristicile unei piramide financiare, şi a avertizat asupra potenţialei bule pe piaţă, care ar ameninţa stabilitatea financiară şi cetăţenii ruşi.
Instituţia a propus împiedicarea instituţiilor financiare în realizarea de operaţiuni cu criptomonede şi a precizat că trebuie dezvoltate mecanisme pentru blocarea tranzacţiilor, menită să ducă la cumpărarea sau vânzarea de criptomonede.
Interzicerea vizează şi platformele de tranzacţionare cripto. Reprezentanţii Binance au declarat pentru Reuters că sunt decişi să lucreze cu autorităţile de reglementare şi speră într-un dialog cu Banca Centrală a Rusiei privind protejarea utilizatorilor ruşi de criptomonede.
Nu sunt luate în calcul restricţii privind deţinerea de criptomonede, a dat asigurări Elizaveta Danilova, şeful Departamentului de stabilitate financiară de la Banca Rusiei.
Utilizatorii activi de criptomonede din Rusia au avut un volum anual de tranzacţii de aproximativ cinci miliarde de dolari, a informat instituţia.
Anul trecut, cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat restricţionarea criptomonedelor, interzicând platformele de tranzacţionare cripto şi activităţile de minare de criptomonede.
Zece agenţii, inclusiv Banca Centrală a Chinei (PBOC) şi autorităţi de reglementare a băncilor, a burselor şi a titlurilor de valoare, s-au angajat să lucreze împreună, pentru a elimina activitatea „ilegală” legată de criptomonede, fiind pentru prima dată când instituţii chineze îţi unesc forţele pentru a interzice explicit toate activităţile legate de criptomonede.
„Se ştie că autorităţile din China merg la extreme, fie dau declaraţii asertive, fie fac investigaţii sau păstrează tăcerea. De data aceasta, au arătat clar că nu sprijină dezvoltarea pieţei criptomonedelor, deoarece este împotriva politicilor lor de înăsprire a controlului asupra fluxurilor de capital şi marilor companii din domeniul tehnologiei”, a apreciat George Zarya, directorul general al platformei de tranzacţionare cripto Bequant din Londra.
PBOC a informat că criptomonedele nu trebuie să circule ca monede tradiţionale şi se interzice platformelor de peste hotare să furnizeze servicii investitorilor din China prin internet, întrerupând astfel accesul Coinbase şi Binance la a doua economie mondială.
De asemenea, Banca Centrală a Chinei a interzis instituţiilor financiare, companiilor de plăţi şi firmelor de internet să faciliteze tranzacţionarea pe plan intern a criptomonedelor.
La un moment dat, China era una dintre cele mai puternice pieţe pentru bitcoin, cea mai răspândită monedă virtuală. Cu toate acestea, în 2019, autorităţile de la Beijing şi-au schimbat punctul de vedere, iar plăţile cu criptomonede au fost declarate ilegale pe motiv că acestea monede pot fi un instrument utilizat în activităţi infracţionale. Ţara asiatică este îngrijorată de riscul speculativ pe care îl prezintă criptomonedele pentru sistemul său financiar. În schimb, activităţile de minare de bitcoin şi deţinerea de monedă virtuală erau tolerate.
Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China (NDRC) a anunţat lansarea unei operaţiuni de curăţenie amănunţită pe plan naţional a minării de criptomonede, o activitate cu un consum mare de energie. Astfel de activităţi contribuie puţin la creşterea economiei chineze, provoacă riscuri, consumă extrem de multă energie şi afectează obiectivele climatice, a apreciat NDRC.
Deciziile vin după ce în mai autorităţile de la Beijing au anunţat că vor lua măsuri ferme împotriva activităţilor de minare de bitcoin şi a activităţilor de tranzacţionare de criptomonede, în încercarea de a elimina riscurile financiare