Ruşii abandonează, treptat, tranzitul de gaze prin România

Contractul de rezervare capacitate al uneia dintre cele trei conducte de transport gaze din Dobrogea expiră în trei luni. Ruşii nu sunt interesaţi să prelungească acest acord, iar România va trebui să scoată la licitaţie capacitate de tranzit.
Economica.net - mar, 22 sept. 2015, 21:04
Ruşii abandonează, treptat, tranzitul de gaze prin România

De la 1 ianuarie 2016, una dintre cele trei conducte din Dobrogea, Isaccea-Negru Vodă, prin care se face tranzitul gazelor dinspre Rusia, via Ucraina, către Europa de Sud va fi abandonată de Gazprom. Contractul de rezervare de capacitate expiră la 31 decembrie 2015, iar ruşii nu şi-au exprimat intenţia de a-l prelungi. Ei rămân cu Tranzit 3, valabil până în 2015. Tranzit 1 este rezervată de Bulgartransgaz până la sfârşitul lui 2016.
 
În momentul de faţă, Transgaz este în procedură de scoatere la licitaţie a capacităţii de transport pe Tranzit 2, documentaţia fiind la ANRE, pentru avizare. Licitaţia trebuie să fie finalizată până la 31 decembrie. Potrivit unor surse din piaţă, nicio firmă nu ar fi deocamdată interesată să preia transportul gazelor de la Gazprom.

„Transportul de pe teritoriul României este strâns legat de ieşirea din Ucraina şi intrarea din Bulgaria. Or, reţeaua din Ucraina este controlată de Gazprom, iar Bulgartransgaz are ca principal partener de afaceri Gazprom. Deci, ca firmă nu prea ai ce face cu tranzitul din România dacă nu găseşti parteneriat tot la Gazprom”, spun surse din domeniul energiei. Or, Gazprom are în plan ca, treptat, să renunţe la conductele de transport gaze din România şi Ucraina. Ruşii vor ca, din 2019, când Turkish Stream, conducta dintre Rusia şi Turcia, va fi funcţională, tranzitul gazelor către Europa via România şi Bulgaria, să se sisteze.

Dacă, totuşi, o firmă sau mai multe se vor arăta interesate să rezerve capacitate pe Tranzit 2, atunci, spun sursele, alocarea se va face prorata, cantităţi egale pentru fiecare.

„În perspectivă, dacă ruşii renunţă la tranzitul de gaze prin România, avem şanse să devenim magistrală de transport regională. Pe la noi vor putea circula gaze din sudul Europei către Vest şi invers”,  spunea, recent, Petru Văduva, director Transgaz.

Potrivit datelor din rapoartele ultimilor ani, Transgaz încasează din tranzit între 60 şi 70 de milioane de euro anual. Capacitatea cumulată a celor trei conducte dobrogene este de 28 de miliarde de metri cubi, împărţită aproximativ egal între fiecare. Astfel, în medie, fiecare conductă ar aduce, anual, circa 20-23 de milioane de euro.

Tarifele de la care va începe licitaţia pentru rezervare capacitate pe Tranzit 2 vor trebui aprobate de către ANRE.
Activitatea de tranzit nu este reglementată, tarifele practicate fiind negociate între Gazprom, Transgaz şi Bulgargaz. „Plata serviciilor se face în valută, în funcţie de capacitatea comandată”, se arată în raport.

Indiferent de cantitatea de gaze care tranzitează România, ruşii plătesc aproximativ aceeaşi sumă anual, pentru că rezervă mereu aceeaşi capacitate, al cărei cuantum exact rămâne secret. Capacitatea maximă a celor trei conducte magistrale Isaccea – Negru Vodă, de 28 de miliarde de metri cubi anual, nu e acoperita de ruşi, care nu transportă această cantitate. Cât transportă nu se ştie, pentru că rezervările de capacitate constituie secret comercial.

Cele trei conducte magistrale din Dobrogea sunt separate total de Sistemul Naţional de Transport al Transgaz. Magistralele au fost construite în perioada 1974-1996 şi au un diametru cuprins între 1 şi 1,2 metri.
Licitaţia pentru rezervare de capacitate trebuie să fie realizată până în decembrie.

Te-ar mai putea interesa și
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Klaus Iohannis....
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...