Ruşii de la Gazprom încep, după Revelion, forajul de sonde în vestul României. Caută ţiţei şi gaze

În primul trimestru al anului viitor, NIS Petrol, parte a Gazprom, începe săparea a 12 puţuri în judeţul Bihor, în căutarea rezervelor de gaz şi ţiţei ascunse în subsol. Compania este, acum, în plin proces de prospectare şi interpretare a datelor seismice aferente.
Sorin Andone - lun, 26 oct. 2015, 22:00
Ruşii de la Gazprom încep, după Revelion, forajul de sonde în vestul României. Caută ţiţei şi gaze

Sârbii de la NIS, subsidiară a gigantului rusesc Gazprom, împreună cu firma canadiană East West Petroleum, vor săpa, în T1 2016, prima sondă din programul de explorare a perimetrelor de gaz şi petrol din vestul ţării, pe cele patru perimetre concesionate de la statul român, de lângă Oradea, potrivit unui comunicat trimis bursei din Vancouver, Canada. Activitatea de prospectare a perimetrelor va fi finalizată până la sfârşitul acestui an, NIS având deja la dispoziţie date interpretate seismice, de evaluare şi analiză ale sondelor din câmpurile gazeifere regionale.  „Sonda va ţinti zăcămintele convenţionale de gaz şi va fi săpată la o adâncime de 2.500 de metri. Forarea sondei şi evaluarea zăcămintelor vor dura 50-60 de zile. Forajele vor continua pe tot parcursul anului 2016, cu puţuri suplimentare forate, pe baza interpretărilor noilor date seismice culese”, se arată în raportul East West Petroleum către bursă.

În total, un număr de 12 sonde vor fi săpate la Oradea, numărul acestora putând fi extins, funcţie de rezultatele primelor foraje. Finanţarea programului, ca şi derularea lui, vor fi finanţate în totalitate de către NIS.

Gazprom, prin NIS, deţine, încă din 2010, concesiunea pe patru perimetre petroliere concesionate în Bihor şi Timiş. Acestea se întind de la nordul la sudul judeţului şi de la graniţa cu Ungaria până în zona deluroasă şi montană a judeţului. În total, aproape 4.000 de kilometri pătraţi, adică peste jumătatea din suprafaţa Bihorului.
Reprezentanții companiei NIS au declarat, în repetate rânduri, pentru a linişti comunitatea locală, că prospecţiunile efectuate în perimetrele menţionate şi viitoarele explorări vizează numai zăcăminte convenţionale de hidrocarburi, nu gaze de şist. Ruşii au mai declarat că au un plan de investiţii de 600 de milioane de euro în România, pe termen mediu şi lung.

Drept la replică: Ruşii forează, dar nu în Bihor, ci în Timiş

 „NIS Petrol informează că nu are în plan foraje programate în județul Bihor, pentru anul 2016. În perioada următoare, programul de lucrări asumat prin acordurile petroliere prevede elaborarea de studii de impact asupra mediului, realizarea de programele de perfecționare profesională şi transfer tehnologic, studii geologice și geofizice, achiziția și conversia datelor seismice și forarea a câte 3 sonde în fiecare din cele patru perimetre în decursul celor 2,5, respectiv 3 ani de executarea programului minim obligatoriu.

La începutul lunii octombrie, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a luat decizia de a prelungi cu 3 ani termenul de realizare a programului minim din acordurile de explorare, dezvoltare și exploatare pentru perimetrele EX 7 – Periam, EX – 8 Biled (județul Timiș) și EX – 3 Băile Felix (Bihor), perioadă necesară finalizării tuturor operațiunilor din programele de lucrări ale acordurilor petroliere semnate cu statul român, precum și realizarea unor studii de specialitate suplimentare propuse de companie. În decembrie 2014, a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern, prelungirea cu 2,5 ani a programul celui de-al patrulea perimetru deținut în parteneriat cu East West Petroleum – EX 2 – Tria (Bihor) a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern.

În acest context, compania NIS Petrol anunță continuarea operațiunilor sale în perimetrele concesionate din vestul României prin forarea unui prim puț de explorare pentru descoperirea unor posibile rezerve petroliere convenționale, activitate planificată pentru prima parte a anului 2016. Forajul va arăta dacă în perimetrele concesionate există rezerve de hidrocarburi convenționale (petrol și acumulări de gaze naturale în zona zăcământului) ce pot fi exploatate în condiții de rentabilitate.

Amplasamentul puțului de explorare a fost determinat pe baza datelor seismice istorice, în urma analizei puțurilor forate în trecut în apropiere, precum și indiciilor din câmpurile petrolifere aflate în vecinătate.

În prezent, in cele doua perimetre din judetul Bihor, NIS Petrol este în continuare în proces de obținere a tuturor documentelor necesare pentru demararea activității propriu-zise de prospectare geologică. Din ariile de interes ale companiei au fost excluse din start municipiul și zona metropolitană Oradea, zona Băile Felix și proximitatea stațiunilor turistice și balneoclimaterice. În aceste zone nu sunt prevăzute niciun fel de foraje. La nivelul perimetrelor din județul Bihor, etapa actuală prevede doar realizarea operațiunilor de achiziție de date 3D (care nu include săparea de puțuri).

Toate activitățile desfășurate de NIS Petrol sunt în concordanță cu cele mai înalte standarde de mediu. Protecția mediului înconjurător este o prioritate majoră și face parte integrantă din strategia de eficientizare a operațiunilor companiei”, au precizat reprezentanţii ruşilor.

Nota redacţiei: NIS Petrol au perimetre concesionate în două judeţe din România: Timiş şi Bihor. Compania a transmis, prin dreptul la replică, că forajele nu se vor face în Bihor.

Te-ar mai putea interesa și
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui Mark Burnett, creatorul şi producătorul reality show-ului "The Apprentice"......
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...