Ruşii de la Lukoil şi-au făcut planul de investiţii pentru 2017 la un preţ al barilului de ţiţei de 40 de dolari

Programul de investiţii al Lukoil pe 2017 este construit pe un preţ al barilului de ţiţei de 40 de dolari, a afirmat Vagit Alekperov, directorul general al celui de-al doilea producător de ţiţei din Rusia, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-24, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 13 dec. 2016, 10:44
Ruşii de la Lukoil şi-au făcut planul de investiţii pentru 2017 la un preţ al barilului de ţiţei de 40 de dolari

Producţia de ţiţei a Lukoil va rămâne la aproximativ 84-85 de milioane de tone în perioada 2017-2018, iar anul acesta profitul net ar putea scădea cu 35-40% faţă de 2015, a adăugat Vagit Alekperov. Un purtător de cuvânt al Lukoil a precizat că interviul a fost luat în urmă cu câteva săptămâni.

De la mijlocul lui 2014, cotaţia barilului de petrol s-a înjumătăţit din cauza supraproducţiei.

Luni, cotaţia futures a barilului de ţiţei Brent, un indicator de referinţă pentru industria petrolieră, a ajuns aproape de 57 de dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 2015, în urma încheierii unui acord de reducere a producţiei pe plan global cu 2%.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi o serie de state producătoare din afara cartelului au ajuns sâmbătă la primul lor acord de după 2001 de reducere a producţiei de ţiţei cu circa 2% pe plan global, care să ducă la o majorare a preţului hidrocarburilor.

Dacă aceste reduceri sunt realizate, cotaţia barilului de ţiţei ar putea depăşi 65 de dolari până în mai, când e programată viitoarea reuniune OPEC, a afirmat Sushant Gupta, director în cadrul Wood Mackenzie Ltd. în Singapore.

Rusia, ţară care nu este membră a OPEC, dar care alături de Arabia Saudită şi SUA reprezintă unul dintre principalii producători de petrol ai planetei, a anunţat că este gata să îşi reducă propria producţie de ţiţei cu 300.000 de barili pe zi, adică jumătate din scăderea cerută de OPEC pentru toate ţările producătoare care nu sunt membre ale cartelului.

Moscova este interesată de creşterea preţului la petrol, produs care asigură o mare parte din veniturile sale bugetare. În ultimii doi ani, prăbuşirea preţului la petrol şi sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească. În plus, o reducere a producţiei cu 300.000 de barili pe zi nu este una semnificativă pentru Rusia, în condiţiile în care, în toamnă, producţia sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietică, de 11,2 milioane barili pe zi.

Profitul net al Lukoil a scăzut cu 12,5% în trimestrul trei din 2016, în timp ce fluxul de numerar disponibil a urcat cu 83,4%, la 104,5 miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari).

Profitul net în perioada iulie-septembrie 2016 s-a situat la 54,8 miliarde de ruble (843 milioane de dolari), sub estimările analiştilor, de 55,4 miliarde de ruble.

Vânzările au scăzut cu 2,5%, la 1.300 miliarde de ruble, în timp ce profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a înregistrat un declin de 12,5%, la 165,9 miliarde de ruble.

Scăderea veniturilor a fost provocată de preţul mai redus al ţiţeiului şi de majorarea taxelor de export, deşi marja de rafinare în Rusia a fost mai ridicată, a informat Lukoil.

Producţia de hidrocarburi a scăzut cu 11% în trimestrul trei din 2016, la 2,1 milioane de barili pe zi. Companiile ruseşti se confruntă cu declinul producţiei de ţiţei, din cauza epuizării zăcămintelor din vestul Siberiei. Ele au adoptat noi metode de extragere a ţiţeiului, cum ar fi fracturarea hidraulică şi forajul orizontal, pentru a susţine producţia.

Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.

Compania rusă intenţionează să producă în acest an aproximativ 85 de milioane de tone de ţiţei.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...