„În prima jumătate a anului au avut loc mai multe evenimente importante pentru grup – finzaliarea unui amplu proces de restructurare a datoriei şi demararea noii startegii de renunţare la active neesenţiale, îmbunătăţire a fluxului de numerare şi reducere a datoriei”, a declarat directorul general , Yevgeny Mikhel, potrivit unui comunicat al grupului.
Citeşte şi Moartea industriei? De ce pleacă Mechel din România. O poveste cu ruşi
Veniturile au scăzut cu aproape 6% în prima jumătate a anului, de la 6,4 miliarde de dolari anul trecut la 6 miliarde de dolari.
„Pieţele cheie pentru produsele exportate de divziile de minerit şi oţel ale Mechel s-au deteriorat gradual în prima jumătate a anului 2012. Chiar dacă diviziile grupului au operat destul de stabil în termeni de producţie şi distribuţie, rezultatele grupului au fost puternic afectate de reevaluări în contabilitate, cauzate de evoluţia negativă a pieţei, precum şi de pierderi din cursul de schimb valutar. Mechel a luat măsuri pentru a-şi îmbunătăţi evoluţia operaţională şi financiară prin reducerea costurilor de producţie şi accesarea de noi pieţe pentru vânzări, raportând astfel un flux de numerar pozitiv în intervalul analizat”, a spus el.
Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 28%, de la 1,18 miliarde de dolari în primul semestru al anului trecut la 848,8 milioane de dolari.
În trimestrul al doilea, Mechel a înregistrat o pierdere de 823 milioane de dolari, faţă de un profit de 218 milioane de dolari în perioada similară a anului precedent. Veniturile au urcat cu 4,6%, la 3,1 miliarde de dolari. Profitul EBITDA a coborât cu 17%, de la 463,4 milioane de dolari la 385,4 milioane de dolari.
La sfârşitul lunii iunie, datoria totală a grupului se situa la 8,8 miliarde de dolari.
La cele cinci uzine siderurgice lucrează peste 5.000 de persoane, numărul lor fiind în scădere, spun sindicaliştii, potrivit cărora la cumpărarea fabricilor de către Mechel numărul angajaţilor se apropia de 15.000.
Mechel a scos la vânzare numeroase active pentru a-şi reduce datoriile şi a finanţa un proiect minier, printre acestea numărându-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordonează activităţile grupului în România. Grupul este prezent în România din 2002 şi deţine Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.
Grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Târgovişte, 33 milioane de dolari pentru Mechel Câmpia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Brăila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.
Citeşte şi Fabricile din România ale ruşilor de la Mechel ar putea fi cumpărate de italieni
Consiliul Director al Mechel a aprobat vânzarea parţială sau totală a mai multor active din Rusia, România, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan şi Marea Britanie, care nu se mai încadrează în strategia companiei. De asemenea, Mechel are nevoie de bani pentru a-şi reduce datoriile şi pentru a finanţa un proiect minier prioritar pentru companie.
Potrivit Mechel, activitatea celor cinci uzine siderurgice din România aflate pe lista activelor recomandate de către Consiliul de Administraţie pentru vânzare va continua în regim normal, iar angajaţii disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, luni, că o firmă din Italia şi-a exprimat intenţia de cumpărare a Grupului Mechel România, cu menţinerea profilului de activitate pentru cele cinci combinate scoase la vânzare.